Leonida I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leonidas statue1b.jpg

Leonid I (grč: Λεωνίδας – “Sin lava”, “Lavlji”) je bio kralj Sparte, 17. po rodnoj liniji, jedan od sinova kralja Anaksandridasa II. Naslijedio je svog polu-brata Kleomenesa I, vjerovatno u 489. ili 488. godine p. n. e. i bio je oženjen Kleomenesovom kćerkom, Gorgo. Njegovo ime je herojski uzdizano poslije bitke kod Termopila. U ratu protiv Perzije, Leonid je 480. godine p. n. e. branio Termopilski klanac. Izdajnik Efijalt otkrio je Perzijancima put put preko planine, tako da su Spartanci bili osuđeni na poraz. Na mjestu gdje je Leonid pao podignut je spomenik sa natpisom: "Putniče, kada dođeš u Spartu, reci da smo ovdje pali pokoravajući se njenim zakonima."

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Leonida I koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.