Leonida I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leonida I
(Grecia) Leonidas I de Esparta.gif
Kralj Sparte
Vladavina 489. - 480. p.n.e.
Prethodnik Kleomenes I
Nasljednik Pleistarh
Supružnik Gorgo
Djeca Pleistarh
Dinastija Agiad
Otac Anaksandridas II
Rođenje 540. p.n.e.
Sparta
Smrt 480. p.n.e. (u 60. godini)
Termopil

Leonida I (jonskogrčki: Λεωνίδης, Leōnidas; 540. p.n.e. - 480. p.n.e.) je bio kralj grčkog grada-države Sparte. Predvodio je spartansku vojsku tokom Drugog grčko-perzijskog rata, a upamćen je po svojoj hrabroj smrti u bici kod Termopila. Bio je treći sin spartanskog kralja Anaksandridasa II, pa je time pripadao dinastiji Agiad koja je imala porijeklo od grčkog junaka Herakla.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Naslijedio je svog polu-brata Kleomenesa I 489. godine p. n. e. i bio je oženjen Kleomenesovom kćerkom, Gorgo. Njegovo ime je herojski uzdizano poslije bitke kod Termopila. U ratu protiv Perzije, Leonid je 480. godine p. n. e. branio Termopilski klanac. Izdajnik Efijalt otkrio je Perzijancima put put preko planine, tako da su Spartanci bili osuđeni na poraz. Na mjestu gdje je Leonid pao podignut je spomenik sa natpisom: "Putniče, kada dođeš u Spartu, reci da smo ovdje pali pokoravajući se njenim zakonima."

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Leonida I koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.