Lho La

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jugozapadna strana Everesta, Zapadni greben koji se spušta preko Zapadnog ramena, pretvara u padinu i dolazi do Lho la. Khumbu ledopad na nepalskoj strani je ispod, a iznad i iza se vidi snježno polje na Rongbuk ledniku na tibetanskoj strani.

Lho La je jedan prevoj (sedlo) na granici između Nepala i Tibeta. To je najniža tačka Zapadnog grebena koji se spušta sa vrha Mount Everesta, nadmorske visine 6.006 metara. Morfološki gledano, sam kraj grebena prije prevoja se pretvara u padinu (stranu).

Prevoj se kroz historiju koristio za putovanja između Nepala i Tibeta na ruti između Namche Bazaara i Tingria u vrijeme kada su lednici bili viši nego danas i prelazak prevoja bio je manje zahtjevan. Danas se u tu svrhu koristi prevoj Nangpa La, zapadno od Lho Laa.

Poslije neuspješnih pokušaja 1974 i 1978, prvi put je Everest penjan preko Lho La 1979. godine kada su se članovi Jugoslavenske ekspedicije odavde ispenjali preko zapadnog grebena, a da nisu koristili prepričavanje na Hornbein kuloar na Sjevernoj strani. Ekspedicija, koju je vodio Tone Škarja, postavila je oko 40 užadi od Baznog logora na 5.350 metara na Khumbu ledniku, a zatim koristeći ručnu uspinjaču u dužini od 200 metara, podigli 6 tona opreme.[1] Zadnjih 150 metara tog uspona bilo je težine između IV i V stepeni.

Na prevoju se 1989. godine dogodila velika nesreća kada je stradalo 5 od 6 alpinista iz Poljske.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tone Škarja: Jugoslavenska Everest ekspedicija". The Himalayan Journal Vol.37, 1981. Pristupljeno 13. 9. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)(en)