Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Liberalno demokratska stranka
LDS BiH.png
PredsjednikHariz Redžić
SjedišteSarajevo, Bosna i Hercegovina
IdeologijaLiberalizam
Boje   
Dom naroda FBiH
2 / 58
Veb-sajt
lds.ba

Liberalno demokratska stranka (skr. LDS) je najstarija politička organizacija u BiH.[nedostaje referenca] Nastala je 1989. godine od Saveza Socijalističke Omladine BiH - podmlatka Komunističke Partije u BiH. Od tada do danas učestvovala je na svim opštim i lokalnim izborima sa manje ili više uspjeha. 90-tih godina, a nakon rata u BiH ovoj stranci su se priključile Liberalna Bošnjačka Organizacija - LBO, čiji je predsjednik bio prof. Muhamed Filipović, a u aprilu 2007. godine pod okrilje LDS-a prišao je i Pokret za Promjene - PZP, čiji su rukovodioci u vrijeme objedinjavanja bili Šahbaz Džihanović i Dubravko Lovrenović.

LDS ima opštinske organizacije u 35 opština u BiH, od toga samo u 3 opštine u RS-u. Predsjednik LDS-a od osnivanja do aprila 2005 bio je Rasim Kadić, a od 8. Kongresa održanog 2012 godine predsjednik LDS-a je Amir Husarić. LDS BiH je od 1994 godine punopravna članica Evropskih liberala ELDR-a (European Liberal Democratic and Reform Party) što je najduži[nedostaje referenca] staž u nekoj evropskoj asocijaciji stranaka među svim B-H političkim strankama.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena stranica LDS-a

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Liberalno demokratska stranka – Oficijalna web prezentacija". Pristupljeno 2021-03-03. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)