Idi na sadržaj

Liha

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Herakle i Liha, skulptura Antonija Canove

Liha (grč. Λίχας) jedan od Heraklovih glasnika u grčkoj mitologiji.

Mit[uredi | uredi izvor]

Nakon razaranja Ehalije, Heraklo je poslao svog glasnika Lihu u Heraclea Trachinia po svoj čudesan plašt te da najavi njegov dolazak Deaniri. Čuvši od Lihe da je Herakle u ljubavnoj vezi sa lijepom zaroblljenicom Jonom, u strahu da će izgubuti suprugovu ljubav, Deanira je po Lihi poslala Heraklu ogrtač natopljen krvlju kentaura Nesa, smatrajući da ima ljubavnu moć, kako joj je to rekao sam umirući Nes. Uvjerena je da će time ponovo pobuditi Heraklovu ljubav prema njoj, ali se radilo o snažnom otrovu. Kasnije je zapazila što je samo jedna kap učinila kada je pala na zemlju, ali nije uspjela na vrijeme da upozori svog ljubljenog na predstojeću opasnost[1].

Herakle i Liha Pavela Sorokina

Pomada sa kojom je bio premazan ogrtač bila je otrovana krvlju Hidre iz Lerne. Kada je Heraklo navukao na sebe taj plašt i osjetio nesnosnu bol zbog otrova, pomislio je da ga mladi Liha želi otrovati te ga je zgrabio za noge i sa rta bacio u more[2].

Drugi navode različit kraj Lihe pa tako Ovidije npr. pripovijeda da je bio bačen u more kod Eubeje i da se pretvoio u hrid[3] ili da se Liha u Heraklovim rukama pretvorio u stijenu ljudskog oblka, za koju su se pomorci bojali da privežu svoje brodove jer su ju smatrali živim bićem[4]. Jedna legenda govori da se Liha rasprsnu u hiljadu dijelova stvorivši sva ostrva u Egejskom moru, dok po Strabonu Lihino tijelo je palo u more gde su Lihadska ostrva, što leže između ostrva Eubeje i obale, koja su nazvana po njemu[5].

Taj su mit obradili i Sofokle u Trahinjankama[6] kao i nepoznati autor tragedije Herkul na Eti, koja je nekad bila pripisivana Seneki Mlađem.

Omonimi[uredi | uredi izvor]

 • Liha je bio dobrotvor Spartanaca koji su ga za vrijeme vladavine Anaksandrida poslali u Delfijsko proročište da sazna gdje su Orestove kosti kako bi sa njima pobijedli Tegejce. Rečeno mu je da ode u Tegeju gdje će ih naći i tako postati vladar te zemlje. Kako je bilo primirje, Liha se uputo tamo Naišao je na kovača i čudi se što ovaj kuje koplje od gvožđa a ne od bronce, a kovač mu odgovara da se on još više začudio kada je naišao na sanduk sa kostima dok je kopao bunar. Liha se vratio u Spartu da saopšti dobre vijesti te predlaže da ga sudije kao protjeraju iz Sparte zbog zločina. Tako se u Tegeji izdaje za prognanika. Sklanja se kod kovača i uzima kosti koje odnosi u Spartu gdje su Orestove ostatke sahranili kraj hrama Suđaja. Od tada Spartanci nisu gubili bitke od tegejske vojske[7].
 • Liha (lat. Lica) je latinski mladić koga u X. knjizi Eneide Vergilije navodi kao Turnovog saveznika u borbi protiv Eneje kada se ovaj iskrcao u Lacio i koga je Enej ubio
 • Jedan od branilaca Tebe u ratu Sedmorice protiv Tebe, a koga je Hipomedont ubio[8].

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ ^ Hygin Fabulae, 36
 2. ^ ^ Apollodor Biblioteca, knjiga II,7,7
 3. ^ Publije Ovidije Nason, Metamorfose, knjiga IX,152-158 i 211-229
 4. ^ Grevs Robert, Grčki mitovi 2 Nolit Beograd (Drugo ixdanje) 1974.
 5. ^ Strabon, Geografija, IV, 4, 4 i X, 1, 9.
 6. ^ Sofokle, Trahinjanke, Lichas.
 7. ^ Grevs R. Ibid.
 8. ^ Parada Carlos, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: Dictionary; Phylleus to Priapus