Lijevče polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lijevče polje
polje
Država  Bosna i Hercegovina

Lijevče polje je oblast u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine. To je ravnica u donjem toku Vrbasa, između rijeke Save na sjeveru, planina Prosare na zapadu, Motajice na istoku i Kozare na jugozapadu. Zemlja je plodna, a klima umjereno-kontinentalna. Poljoprivreda je ovdje najzastupljenija grana privrede. Ovo područje pripada općinama Bosanska Gradiška, Laktaši i Srbac.

Lijevče polje je saobraćajno dobro povezano sa drugim regionima. Smješteno je pored rijeke Save na granici sa Hrvatskom, ovdje se nalazi aerodrom Banja Luka, a u toku je izgradnja autoputa Banja LukaBosanska Gradiška, koji najvećim dijelom prolazi kroz ovo polje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Lijevče polje koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.