Lijevče polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lijevče polje
polje
Položaj Lijevče polja označen crvenom strelicom
Položaj Lijevče polja označen crvenom strelicom
Država  Bosna i Hercegovina

Lijevče polje je oblast u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine. To je ravnica u donjem toku Vrbasa, između rijeke Save na sjeveru, planina Prosare na zapadu, Motajice na istoku i Kozare na jugozapadu. Zemlja je plodna, a klima umjereno-kontinentalna. Poljoprivreda je ovdje najzastupljenija grana privrede. Ovo područje pripada općinama Bosanska Gradiška, Laktaši i Srbac.

Lijevče polje je saobraćajno dobro povezano sa drugim regionima. Smješteno je pored rijeke Save na granici sa Hrvatskom, ovdje se nalazi aerodrom Banja Luka, a u toku je izgradnja autoputa Banja LukaBosanska Gradiška, koji najvećim dijelom prolazi kroz ovo polje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Lijevče polje koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.