Limnognathia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Limnognathia
Shematski crtež Limnognathia maerski
Shematski crtež Limnognathia maerski
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoMicrognathozoa
Razredincertae sedis
RedLimnognathida
PorodicaLimnognathiidae
RodLimnognathia
VrstaLimnognathia maerski

Limnognathia maerski je mikroskpske Platyzoa, slatkovodne životinje, koje su otkrivene u toplimm izvorima na otoku Disko Island, Grenland, 1994. godine. Različito su rangirane, kao razred ili potkoljeno u kladusu Gnathifera ili kao koljeno u natkoljenu Gnathifera zvanom Micrognathozoa. Povezana je s rotiferama i Gnathostomulidama, grupiranim kao Gnathifera.[1][2] Sa prosječnom dužinom od jedne desetine milimetra, jedna je od najmanjih poznatih životinja.

L. maerski ima vrlo komplicirane vilice, s petnaest zasebnih elemenata. Dijelovi strukture čeljusti povezani su ligamentima i mišićima. Dijelovi vilice su vrlo mali, od 4 µm do 14 μm. Dok jede, životinja može produžiti dio strukture vilice i izvan usta. Također proširuje veći deo strukture čeljusti i izvan usta kada uzima predmete koji nisu probavljivi. Njiova glavna hrana su bakterije, modrozelene alge i diatomeje.

Limnognathia maerski ima veliku gangliju ili 'mozak' u glavi i uparena nervna vlakna koja se šire ventralno (duž donje strane tijela) prema repu. Ukočene senzorne čekinje sačinjene su od jedne do tri cilije raštrkane po tijelu. Slične su onima koje se nalaze kod gnatostomulida, ali iz jedne ćelije u L. maerski mogu nastati do tri cilije, dok gnatostomulide nikada nemaju više od jedne po ćeliji.

Fleksibilne cilije raspoređene su u obliku čeone potkovice, na mjestima s bočnih strana glave i u dva reda na donjoj strani tijela. Čelna cilija stvara vodenu struju koja pomiče čestice hrane prema ustima. Druga cilija pomiče životinju.

Svi primjerci prikupljeni Limnognathia maerski imali su ženske spolne organe. Polažu dvija tipa jaja: s tankim zidom koja se brzo izležu i jaja s debelim zidom za koje se vjeruje da su otporna na smrzavanje, pa su sposobna da prežive zimu do proljeća. Isti obrazac poznat je i kod rotatorija, gdje se jajašca s debelim zidom formiraju tek nakon što ih mužjak oplodnji. Najmlađi prikupljeni primjerci L. maerski mogu također imati i muške spolne organe, pa se teoretizira da se životinje izlegu kao mužjaci, a zatim postaju ženke.

Filogenija[uredi | uredi izvor]

Kladogram:[3] showing the relationships of Limnognathia:

Gnathifera

Gnathostomulida

Micrognathozoa

Syndermata

Seisonida

Eurotatoria

Acanthocephala

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kristensen RM (juli 2002). "An Introduction to Loricifera, Cycliophora, and Micrognathozoa". Integr Comp Biol. 42 (3): 641–51. doi:10.1093/icb/42.3.641. PMID 21708760. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  2. ^ Gordon, Dennis P. (2009). "Towards a management hierarchy (classification) for the Catalogue of Life: Draft Discussion Document". In Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2009 Annual Checklist (Bisby FA, Roskov YR, Orrell TM, Nicolson D, Paglinawan LE, Bailly N, Kirk PM, Bourgoin T, Baillargeon G., eds). CD-ROM; Species 2000: Reading, UK. Arhivirano 8. 8. 2009. na Wayback Machine
  3. ^ "Phylogeny". zmuc.dk. 14. 12. 2005. Arhivirano s originala, 24. 12. 2018. Pristupljeno 3. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]