Linearni epitop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Linearno prepoznavanje epitope
Napomena: isti (obojeni) segment proteina može biti dio više epitopa

Linearni epitop ili sekvencijski epitop/sekventni epitop je takav epitop koji prepoznaje antitijela po linearnom slijedu aminokiselina ili njihovoj primarnoj strukturi. Suprotno tome, većina antitijela prepoznaje konformacijski epitop koji ima specifičan trodimenzijski oblik i njegovu strukturu proteina.

Antigen je svaka tvar za koju imunski sistem može prepoznati da je strana i koja izaziva imunski odgovor. Budući da su antigeni obično proteini koji su preveliki da bi se u cjelosti vezali za bilo koji receptor, samo se specifični segmenti koji formiraju antigen vežu sa specifičnim antitijelom. Takvi segmenti nazivaju se epitopi. Isto tako, samo je paratop ono antitijelo koje dolazi u kontakt sa epitopom.[1]

Značaj[uredi | uredi izvor]

Prilikom obavljanja molekulskih ispitivanja koja uključuju upotrebu antitijela kao što su Western blot, imunohistohemija i ELISA, trebalo bi pažljivo odabrati antitela koja prepoznaju linearne ili konformacijske epitope.[2]

Naprimjer, ako je ključali uzorak proteina, tretiran beta-merkaptoetanolom i pokrenut u SDS-PAGE za Western blot, proteini su u suštini denaturirani i stoga ne mogu pretpostaviti njihove prirodne trodimenzijske usklađenosti. Stoga su za imunodetekciju odabrana antitijela koja prepoznaju linearne, umjesto konformacijskih epitopa. Suprotno tome, u imunohistohemiji u kojoj je sačuvana struktura proteina, preferiraju se antitijela koja prepoznaju konformacijske epitope.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Goldsby, Richard; Kindt, TJ; Osborne, BA; Janis Kuby (2003). "Antigens (Chapter 3)". Immunology (Fifth izd.). New York: W. H. Freeman and Company. str. 57–75. ISBN 0716749475. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "EMD - Calbiochem: Technical Tips/Immunochemical Applications". Arhivirano s originala, 2008-04-11. Pristupljeno 2008-05-06.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]