Linija opskrbe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Upravljanje lancem vojnih nabavki je međufunkcionalni pristup nabavci, proizvodnji i isporuci proizvoda i usluga za vojne materijalne aplikacije. Vojno upravljanje lancem snabdijevanja uključuje potdobavljače, dobavljače, interne informacije i tok sredstava.[1]

Snabdijevanje[uredi | uredi izvor]

Snabdijevanje je nabavka, distribucija, održavanje dok su u skladištu i spašavanje zaliha, uključujući određivanje vrste i količina zaliha. Faza proizvodnje vojnog snabdevanja proteže se od utvrđivanja rasporeda nabavki do prihvatanja gotovih zaliha od strane vojne službe. Potrošačka faza vojnog snabdevanja proteže se od prijema gotovih zaliha od strane vojnih službi, preko izdavanja za upotrebu ili potrošnja.[2]

Lanac snabdevanja[uredi | uredi izvor]

Lanac snabdijevanja su povezane aktivnosti povezane sa obezbeđivanjem materijala iz faze sirovina do krajnjeg korisnika kao gotovog dobra.[3] Kontrola snabdijevanja je proces kojim se stavka zaliha kontrolira unutar sistema snabdijevanja, uključujući zahtjeve, prijem, skladištenje, kontrolu zaliha, pošiljku, odlaganje, identifikaciju i računovodstvo.[4] Mjesto snabdijevanja je lokacija na kojoj se nalaze i izdaju zalihe, usluge i materijali. Ove lokacije su privremene i mobilne, obično su zauzete do 72 sata.[5]

Logistika[uredi | uredi izvor]

Mornarički podoficir ispaljuje liniju za opskrbu USNS snabdijevanje

Vojna logistika je nauka o planiranju i izvođenju kretanja i održavanja oružanih snaga. U svom najsveobuhvatnijem smislu, oni aspekti vojnih operacija koji se bave:

Logistika naspram upravljanja lancem nabavke[uredi | uredi izvor]

Glavna razlika između koncepta logističkog upravljanja i upravljanja lancem nabavke je nivo prikupljenih informacija, procesima, analizom i korištenjem za donošenje odluka. Organizacija sa sjedištem u SCM-u ne samo da ima zabrinutosti za svoje neposredne klijente, već također upravlja i predviđa faktore koji direktno ili indirektno utiču na njihovog dobavljača ili dobavljače ili na njihovog klijenta ili klijente. Ako izuzmemo ovaj dio informacija iz modela lanca opskrbe onda možemo vidjeti dio logističkog upravljanja u poslovanju.

Ograničenja vojnog lanca snabdevanja[uredi | uredi izvor]

Za razliku od standardne prakse upravljanja lancem snabdijevanja širom sveta, neki glavni koncepti nisu podržani u vojnom domenu. Naprimjer, model "baš na vrijeme" (JIT) naglašava držanje manje (ili nikakvih) zaliha, dok u vojnim lancima nabavke, zbog visokih troškova zaliha (potencijalno dovodeći živote u opasnost), držanje ogromnih zaliha je prihvatljivija praksa. Neki od primjera su deponiranje municije i skladištenje nafte.

Isto tako, vojni proces nabavke ima mnogo drugačije kriterije od normalnog procesa poslovne nabavke. Vojne potrebe zahtijevaju pouzdanost snabdijevanja tokom mira i rata, u poređenju sa faktorima cijene i tehnologije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "DOD Dictionary of Military and Associated Terms – Supply Chain Management". Arhivirano s originala, 29. 6. 2011. Pristupljeno 29. 10. 2009.
  2. ^ "DOD Dictionary of Military and Associated Terms – Supply". Arhivirano s originala, 29. 6. 2011. Pristupljeno 29. 10. 2009.
  3. ^ DOD Dictionary of Military and Associated Terms – Supply Chain
  4. ^ DOD Dictionary of Military and Associated Terms – Supply Control
  5. ^ DOD Dictionary of Military and Associated Terms – Supply Point
  6. ^ DOD Dictionary of Military and Associated Terms – Logistics

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]