Link building

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U području optimizacije za tražilice (SEO), link building opisuje radnje koje imaju za cilj povećanje broja i kvaliteta ulaznih linkova na web stranicu s ciljem povećanja rangiranja te stranice ili web stranice na pretraživačima. Ukratko, izgradnja linkova je proces uspostavljanja relevantnih hiperlinkova (koji se obično nazivaju linkovi) na web stranicu sa vanjskih stranica. Izgradnja linkova može povećati broj visokokvalitetnih linkova koji upućuju na web stranicu, zauzvrat povećavajući vjerovatnoću da će web stranica biti visoko rangirana u rezultatima tražilice. Izgradnja linkova je također dokazana marketinška taktika za povećanje svijesti o brendu.

Tipovi Linkova[uredi | uredi izvor]

Urednički link[uredi | uredi izvor]

Urednički link su linkovi koje nisu stečene plaćanjem novca, traženjem, trgovanjem ili razmjenom. Ovi linokvi privlače zbog dobrog sadržaja i marketinških strategija web stranice. Ovo su linkovi koje vlasnik web stranice ne mora tražiti jer ih prirodno daju drugi vlasnici web stranice.

Resursni link[uredi | uredi izvor]

Link resursa su kategorija veza, koje mogu biti jednosmjerne ili dvosmjerne, obično se nazivaju "resursi" ili "informacije" u navigacijskim trakama, ali ponekad, posebno u ranim, manje podijeljenim godinama Weba, jednostavno se nazivaju "linkovi". U osnovi, to su hiperveze na web stranicu ili određenu web stranicu koja sadrži sadržaj za koji se vjeruje da je koristan, koristan i relevantan za posjetitelje stranice koji uspostavljaju vezu.

Posljednjih godina, veze do resursa su dobile na značaju jer je većina velikih pretraživača jasno stavila do znanja da – Googleovim riječima – „kvantitet, kvalitet i relevantnost linkova računaju na vašu ocjenu“.

Pretraživači mjere vrijednost i relevantnost web stranice analizirajući veze na web stranicu s drugih web stranica. Rezultirajuća “popularnost linkova” je mjera za broj i kvalitet linkova na web stranicu. Sastavni je dio rangiranja web stranice na pretraživačima. Pretraživači istražuju svaku od veza do određene web stranice kako bi odredili njenu vrijednost. Iako je svaki link na web stranicu glas u njegovu korist, ne računaju se svi glasovi jednako. Veb lokacija sa sličnim sadržajem kao i veb lokacija koja prima dolazni link ima veću težinu od nepovezanog sajta, a dobro cenjena veb lokacija (kao što je univerzitet) ima veći kvalitet linka od nepoznate ili neugledne veb lokacije.[5][samostalno] objavljen izvor?]

Tekst linkova pomaže pretraživačima da kategoriziraju web stranicu. Inzistiranje motora na tome da linkovi resursa budu relevantni i korisni, razvijeno je zato što su mnoge metode umjetne izgradnje linkova korištene isključivo za neželjene tražilice, tj. da bi se "prevarili" algoritmi motora da dodijele sajtovima koji koriste ove neetičke uređaje nezasluženo visok rang stranica i/ili povratne pozicije.

Google je upozorio programere stranica da izbjegavaju "besplatne za sve" veze, šeme popularnosti veza i podnošenje web stranice hiljadama pretraživača, s obzirom da su ove taktike obično beskorisne vježbe koje ne utiču na rangiranje web stranice u rezultatima glavnih pretraživača. Već dugi niz godina, glavni [koji?] pretraživači koriste tehnologiju dizajniranu da „označe crvenu zastavu“ i potencijalno kažnjavaju stranice koje koriste takve prakse.

Stečena veza[uredi | uredi izvor]

Ovo su linkovi koje je vlasnik web stranice stekao putem plaćanja ili distribucije. Poznate su i kao organski dobijene veze. Takve veze uključuju reklame za linkove, plaćeno povezivanje, distribuciju članaka, linkove direktorija i komentare na forumima, blogovima, člancima i drugim interaktivnim oblicima društvenih medija.

Recipročni link[uredi | uredi izvor]

Recipročni link je međusobna veza između dva objekta, obično između dvije web stranice, kako bi se osigurao zajednički promet. Na primjer, Igor i Branimir imaju web stranice. Ako se Igor web stranica povezuje sa Branimir web lokacijom, a Brnimir web stranica povezuje s Igor web lokacijom, web stranice su međusobno povezane. Vlasnici web stranica često šalju svoje stranice u direktorije za razmjenu linkova kako bi postigli viši rang u pretraživačima. Recipročno povezivanje između web stranica više nije važan dio procesa optimizacije tražilice. Godine 2005, sa svojim Jagger 2 ažuriranjem, Google je prestao davati zasluge recipročnim linkovima jer to ne ukazuje na stvarnu popularnost linkova.

Komentari na blogu i forumu[uredi | uredi izvor]

Korisnički generisani sadržaji kao što su komentari na blogovima i forumima sa linkovima mogu da podstaknu vredan saobraćaj preporuka ako su dobro osmišljeni i ako se odnose na diskusiju o postu na blogu. Međutim, ovi linkovi gotovo uvijek sadrže nofollow ili noviji ugc atribut koji signalizira da Google ne bi trebao uzeti ovo u svoje rangiranje. Forum link building je poznat jos od ranih 2000tih i dalje je aktivna i pouzdana metoda u izgradnji novih linkova, i veza sa ostalim web stranicama.

Directionary linking[uredi | uredi izvor]

Imenici web stranica su liste veza do web stranica koje su razvrstane u kategorije. Vlasnici web stranica mogu poslati svoje stranice u mnoge od ovih direktorija. Neki direktoriji prihvataju plaćanje za uvrštavanje u njihov imenik dok su drugi besplatni.

Social bookmarking[uredi | uredi izvor]

Društveno označavanje je način spremanja i kategorizacije web stranica na javnoj lokaciji na webu. Budući da oznake imaju sidreni tekst te se dijele i pohranjuju javno, skeniraju ih pretraživači za indeksiranje i imaju vrijednost optimizacije za tražilice.

Imagine linking[uredi | uredi izvor]

Image linking je način slanja slika, kao što je infografika, u direktorije slika i njihovo povezivanje na određeni URL.

Guest blogging[uredi | uredi izvor]

Također poznata kao gostujuće objavljivanje, popularna je SEO tehnika koja se sastoji od pisanja dijela sadržaja za drugu web stranicu s ciljem da se dobije veća vidljivost i eventualno da se vrati na web stranicu autora. Prema Google-u, takvi linkovi se smatraju neprirodnim i općenito bi trebali sadržavati atribut nofollow.

Blackhat link building[uredi | uredi izvor]

U ranim inkarnacijama, kada se Google algoritam oslanjao na dolazne linkove kao pokazatelj uspjeha web stranice, Black Hat SEO-ovi su manipulirali rangiranjem web stranica kreirajući šeme za izgradnju linkova, kao što je pravljenje pomoćnih web stranica za slanje linkova na primarnu web stranicu. Sa obiljem dolaznih linkova, glavna web stranica je nadmašila mnoge renomirane stranice. Međutim, sukobe zbog obezvređivanja od strane velikih pretraživača prilikom izgradnje linkova mogu uzrokovati vlasnici weba koji koriste druge strategije crnog šešira. Black hat link building se eksplicitno odnosi na proces sticanja što je moguće više veza uz minimalan napor.

Penguin algoritam je kreiran da eliminiše ovu vrstu zloupotrebe. U to vrijeme, Google je pojasnio svoju definiciju "loše" veze: "Sve veze koje imaju za cilj manipulirati rangiranjem web stranice u rezultatima Google pretraživanja mogu se smatrati dijelom šeme veza."

Kod Penguina nije kvantitet linkova poboljšao rangiranje stranice već kvalitet. Od tada, Googleov tim za web spam pokušava spriječiti manipulaciju njihovim rezultatima pretraživanja putem izgradnje linkova. Glavni brendovi, uključujući J.C. Penney, BMW, Forbes, Overstock.com i mnogi drugi, primili su stroge kazne za svoje rangiranje u pretraživanju zbog upotrebe neželjenih i neusporedivih taktika izgradnje linkova.

5. oktobra 2014. Google je lansirao novo ažuriranje algoritma Penguin 3.0 kako bi kaznio one stranice koje koriste taktiku izgradnje crnih šešira veza za izgradnju neprirodnih linkova za manipulaciju pretraživačima. Ažuriranje je uticalo na 0,3% upita na engleskom jeziku širom svijeta.

Black hat SEO bi se takođe mogao nazvati Spamdexing, koji koristi druge crne SEO strategije i taktike izgradnje linkova. Neke strategije izgradnje linkova crnog šešira uključuju dobijanje nekvalifikovanih linkova sa farme veza, šeme veza i Doorway stranicu i učešće u njima. Black Hat SEO bi se takođe mogao odnositi na "negativni SEO", praksu namjernog nanošenja štete performansama druge web stranice.

Whitehat link building[uredi | uredi izvor]

Whitehat link building (bosanski: bijeli sesir) strategije su one strategije koje dodaju vrijednost krajnjim korisnicima, pridržavaju se Googleovih uvjeta usluge i daju dobre rezultate koji bi se mogli održati dugo vremena. Strategije za izgradnju linkova u bijelom šeširu fokusiraju se na proizvodnju visokokvalitetnih i relevantnih linkova na web stranicu. Iako je teže nabaviti, vlasnici web stranica naširoko provode taktiku izgradnje linkova bijelog šešira jer takve strategije nisu samo korisne za dugoročni razvoj njihovih web stranica, već i za cjelokupno online okruženje.