Idi na sadržaj

Linorez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Shema tehnike visoke štampe
Alati za urezivanje u ploču linoleuma
Valjak za nanošenje boje

Linorez je grafička tehnika visoke štampe

Historijski pregled[uredi | uredi izvor]

Linoleum je u početku korišten za oblaganje podova. Oko 1900. godine linoleum se počeo upotrebljavati u grafici. Neki od najpoznatijih umjetnika koji su se služili ovom tehnikom su Henri Matisse i Pablo Picasso. Picasso je uveo princip izrade linoreza u boji služeči se samo jednom pločom linoleuma.

Postupak rada[uredi | uredi izvor]

Linorez predstavlja svojevrsnu alternativu tehnici drvoreza. Za razliku od drvoreza, gdje se upotrebljavalju drvene ploče, linorez se realizuje urezivanjem u ploču linoleuma. Kao i drvorez, linorez je moguće štampati ručno ili na grafičkim presama za visoku štampu. Površina koju želimo odštampati, a koja predstavlja crtež, se ne izrezuje, već se oštrim noževima (u obliku slova "V") uklanjaju površine koje pri štampi ostaju nenabojene, odnosno bijele. Linorez se mnogo lakše izrezuje nego drvorez, međutim, pritisak u procesu štampanja troši ploču znatno brže i teže je stvoriti veći broj otisaka zbog krhkosti materijala. Izrezana ploča se nabojava valjkom i štamparskom bojom i zatim se otiskuje.

Upotrebom više ploča linoleuma moguće je ostvariti i linorez u boji, tzv. višebojni linorez, pri čemu se za svaku od željenih boja izrađuje jedna ploča. Višebojni linorez se može dobiti i koristeći se samo jednom pločom i to tako da se režu i štampaju sukcesivno jedna po jedna boja.

Zbog svoje lakoće u izradi, linorezom se često služi u školama da se djeca upoznaju sa grafikom, tj. cijelim procesom umnožavanja crteža pomoću jedne matrice.

Grafička tehnika srodna linorezu zove se drvorez.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Dževad Hozo, Umjetnost multiorginala, Prva književna komuna Mostar, 1988.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]