Lionel Murphy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lionel Murphy
Lionelmurphy.jpg
Rođenje (1922-08-30) 30. august 1922.
Smrt (1986-10-21) 21. oktobar 1986 (64 god)

Lionel Keith Murphy (Lajonel Kit Marfi) (30. august 1922. - 21. oktobar 1986.), australijski političar, Attorney-General u laburističkoj vladi Gouha Whitlama i sudija na Vrhovnom sudu Australije.

Lionel Murphy je najviše poznat po svojoj službi kao Attorney-General, kada je u martu 1973. nenajavljeno posjetio Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) i započeo čišćenje u toj organizaciji zbog neefikasnosti u prikupljanju podataka o hrvatskim terorističkim grupama u Australiji, posebno nakon upada Bugojanske grupe od kojih su mnogi bili iz Australije. Murphy je bio zabrinut za najavljeni posjet Džemala Bijedića za 1974. godinu. Whitlamova vlada je htjela pod svaku cijenu ugušiti očekivane proteste Hrvata, dok je Murphy bio izvršitelj tog nauma. Svojim potezom Murphy je uspio otkloniti desno nastrojene službenike i nakon toga je sljedila masovna hajka na Hrvate i hrvatske organizacije u Australiji. Nakon što se ukazalo prazno mjesto na klupi Vrhovog suda Australije 1975., Whitlam je imenovao Lionela Murphya za sudca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]