Lira (muzički instrument)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Žena pozira kao sirena sa lirom (1913.).

Lira (i njoj srodna kitara) su žičani instrumenti koji su bili korišteni u Antičkoj Grčkoj.

Lira i kitara su usko povezivani uz Apolonov kult (Apolon je često opisivan i prikazivan sa lirom ili kitarom u ruci). Najrasprostranjeniji su starogrčki instrumenti; lira kao kućno, a kitara kao instrument javnih, koncertnih nastupa. Učenje lire bilo je bavezno u odgoju mladih ljudi, posebno u Atini.

Žice su im uspravno položene i donjim dijelom pričvršćene uz rezonator, koji se kod lire obično sastojao od kornjačine kore. Žice su bile jednako dugačke; svaka od njih je mogla proizvoditi samo jedan ton, čija je visina zavisila o debljini i zategnutosti žice.

Pri sviranju lira se držala u uspravnom položaju a svirači su dodirivali žice direktno prstima, ili pomoću trzalice, ili na oba načina u isto vrijeme, posebno u solističkim nastupima kitare.

Broj žica na liri (odnosno kitari) mijenjao se tokom vremena. U početku ih je bilo sedam, zatim osam, a u petom vijeku prije nove ere popeo se taj broj na jedanaest a nerijetko ih je bilo i petnaest. Zabilježene su kitare i sa šesnaest i osamnaest žica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Članak sadrži materijal preveden sa Wikipedije na engleskom jeziku.