Lira (muzički instrument)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Žena pozira kao sirena sa lirom (1913.).

Lira (i njoj srodna kitara) su žičani instrumenti koji su bili korišteni u Antičkoj Grčkoj.

Lira i kitara su usko povezivani uz Apolonov kult (Apolon je često opisivan i prikazivan sa lirom ili kitarom u ruci). Najrasprostranjeniji su starogrčki instrumenti; lira kao kućno, a kitara kao instrument javnih, koncertnih nastupa. Učenje lire bilo je bavezno u odgoju mladih ljudi, posebno u Atini.

Žice su im uspravno položene i donjim dijelom pričvršćene uz rezonator, koji se kod lire obično sastojao od kornjačine kore. Žice su bile jednako dugačke; svaka od njih je mogla proizvoditi samo jedan ton, čija je visina zavisila o debljini i zategnutosti žice.

Pri sviranju lira se držala u uspravnom položaju a svirači su dodirivali žice direktno prstima, ili pomoću trzalice, ili na oba načina u isto vrijeme, posebno u solističkim nastupima kitare.

Broj žica na liri (odnosno kitari) mijenjao se tokom vremena. U početku ih je bilo sedam, zatim osam, a u petom vijeku prije nove ere popeo se taj broj na jedanaest a nerijetko ih je bilo i petnaest. Zabilježene su kitare i sa šesnaest i osamnaest žica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Članak sadrži materijal preveden sa Wikipedije na engleskom jeziku.