Litij-nitrat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Litij nitrat)
Litij-nitrat
Općenito
Hemijski spojLitij-nitrat
Molekularna formulaLiNO3
CAS registarski broj7790-69-4
Kratki opisbijeli prah
Osobine1
Molarna masa68,95 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Gustoća2,36 g/cm3
Tačka topljenja255 °C
Tačka ključanjaraspada se iznad 600 °C
Rastvorljivost522 g/100 ml vode pri 20 °C
Rizičnost
NFPA 704
0
1
0
OX
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Litij-nitrat je hemijski spoj koji spada u litijeve soli. Ima sumarnu formulu LiNO3, dok u prirodi obično se pojavljuje u formi hidrata LiNO3 · 3 H2O. To je bezbojna so, koja se iznad 600 °C raspada. Dobro je rastvorljiv u alkoholu i vodi.

Hemijske reakcije[uredi | uredi izvor]

Proizvodnja litij nitrata je najekonomičnija putem nitriranja litij-karbonata s nitratnom kiselinom, čime se dobija litij-nitrat uz oslobađanje ugljik-dioksida i vode.

Li2CO3 + 2 HNO3 → 2 LiNO3 + CO2 + H2

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Litij-nitrat se koristi u proizvodnji crvenih raketa za vatromet, jer prilikom sagorijevanja razvija blještavi crveni plamen. Također se koristi kao oksidaciono sredstvo pri razvijanju fotografija, te pri oksidaciji specijalnih goriva. Upotrebljava se i u proizvodnji drugih litijevih spojeva. U smjesi sa kalij-nitratom prodaje se pod nazivom Sabalith. Hidrat litij-nitrata (LiNO3 · 3 H2O) se koristio i u misiji NASE na Veneru za hlađenje uređaja, pošto prilikom topljenja oduzima toplotu iz okoline.