Ljerka Pejčić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ljerka Pejčić (1908–2001) bila je bosanskohercegovačka muzičarka i jedna od inicijatorki osnivanja Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljinii. Prva je žena iz Bijeljine koja je završila obrazovanje na muzičkoj akademiji i to na odsjeku za solo pjevanje na Akademie fur Musik und darstellende Kunst u Beču.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1908. u Bijeljeni kao dio imućne porodice. Otac joj je bio upravnik bolnice. U rodnom gradu je završila osnovu školu. Kao jedna od prvih sedam maturankinja prve generacije Državne Realne gimnazije u Bijeljini 1926/27. Od rane mladosti svira klavir, a od srednjoškolski dana svira je svirala u sklopu društvenih događaja i lokalnih preredbni. Muzičko obrazovanje nastavlja u konviktu u Zagrebu, nakon čega odlazi u Beč gdje studira na Akademie fur Musik und darstellende Kunst. Nakon diplomiranja, obrazovanje nastavlja u Rimu, Milanu i na konzervatorijumu Verdi.

Kao stručnjakinja u domenu solo pjevanja, 1952. došla je na Akademiju za pozorišnu umjetnost u Beogradu, gdje je, na grupi za glumu, ustanovila plan i program predmeta Tehnika glasa, gdje je radila kao profesorica do penzionisanja. Povodom 50. godišnjice fakulteta dobila je Zlatnu povelju.

Na njenu inicijativu 1953. je u Bijeljeni osnovana Škola za osnovno muzičko obrazovanje koja danas nosi naziv Muzička škola „Stevan Stojanović Mokranjac“.

Umrla je u Beogradu 2001.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Leksikon o ženama koje su pomjerile granice u svojim zajednicama u Bosni i Hercegovini. 100 žena – 100 ulica po ženama, Sarajevo – Bijeljina – Tuzla, mart, 2021