Idi na sadržaj

Llanos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Llanos u Venezueli
Llanos u Kolumbiji
Kapibare

Llanos je vrsta visokotravnatih savana na sjeveru i sjeveroistoku Južne Amerike u slivu rijeke Orinoca. Predstavljeni su gustim travnatim pokrivačem i pojedinačnim skupinama drveća. Nalaze se u Kolumbiji i u Venecueli.

Ljanosi se nalaze između Karipskih Anda na sjeveru i Gvajanske visije i reke Gvavijara na jugu. Zapadna granica nizije su Severni Kordiljeri, dok je na istoku Atlantski okean. Dužina nizije je oko 1.400 kilometara, a širina u proseku oko 400 kilometara. Ljanos predstavlja sinklinalu spuštenu tokom paleozoika i ispunjenu mezozojskim i kvartarnim akumulacijama. U reljefu je izraženo nekoliko erozivnih nivoa — do 100 metara nadmorske visine usječena je dolina Orinoka i pritoka, na sjeveru se uzdižu izolovani delovi visine 200-300 metara koji se nazivaju „mesa“, dok u podgorini Anda dominiraju platoi poznati pod imenom „pijedmont“.

Ljanosi se na osnovu građe i oblika reljefa mogu podijeliti na Niski ljanos (llanos bahos) i Visoki ljanos (llanos altos). Niski ljanos najčešće poznat kao „esteros“ ima nadmorsku visinu do 200 metara. Obuhvata prostore u zapadnom delu nizije između rijeka Gvariko, Apura i Meta. Visoki ljanos - „mesa“ nalazi se u istočnom dijelu i odlikuje ga visina između 200-500 metara. Mesa je izgrađena od pješčara i bogata je naftom.

Klima nizije Orinoka je vlažno-tropska. Temperatura se kreće u rasponu od 25-28°S tokom cijele godine. Padavine su sezonski raspoređene, pa se tako tokom ljeta pod uticajem pasata izluči 90% ukupnog taloga, što je oko 900 milimetara. Kišni period traje tri mjeseca na sjeveru, do 5 mjeseci na jugu, bliže ekvatoru. U toku zime nad ljanosima puše suh sjeveroistočni pasat, što ovim predjelima donosi vrijeme bez padavina.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]