Lobularni karcinom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).

Lobularni karcinom dojke (Carcinoma lobulare mammae) je invazivni karcinom dojke porijeklom od epitela acinusa. Čini 5-10% karcinoma dojke.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je nejasno ograničen tumor smješten najčešće u centralnom dijelu dojke. Veličine je od 1 do 5 cm. U 20% slučajeva je obostran.

Na presjeku se vidi da je nejasno ograničen, crvenkastožućkaste boje, gumaste konzistencije, homogene građe. Prominira iznad rezne plohe.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi mnoštvo uniformnih malih ćelija koje formiraju nizove redajući se jedna iza druge. U takvim nizovima okružuju normalne acinuse i duktuse. Pleomorfizam ćelija i hiperhromazija su slabo izraženi.

Lobularni karcinom dojke ima relativno povoljnu prognozu, jer metastazira kasno u regionalne limfne čvorove. Klasicka oblika lobularnog karcinoma ima povoljnu prognozu, i ne pleomorfni lobularnog karcinom. Mitoze su u klasičnoj varijanti rijetke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]