Locomotiv GT

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Locomotiv GT
Locomotiv GT (1983) Fortepan 40679.jpg
Osnovne informacije
PorijekloBudimpešta
ŽanroviRock
Karijera1971–1987
1992
1996−2016
IzdavačiMHV
Hungaroton
BMG

Locomotiv GT, skraćeno LGT (nadimak Loksi), jedan je od najuticajnijih bendova mađarske rock muzike. U ime grupe GT je skraćenica od Gran Turismo, koja se odnosi na dugo putovanje ispred članova benda. Porijeklo istoimenog simbola LGT-a nije razjašnjeno: stilizirana parna lokomotiva pratila je sudbinu benda tokom cijele karijere, pojavljujući se na naslovnicama albuma (jedan od njih nosi ime 424 - Mozdonyopera) i na njihovom oproštajnom koncertu na zapadu Budimpešte.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi na mađarskom[uredi | uredi izvor]

  • Locomotiv GT (1971)
  • Ringasd el magad (1972)
  • Bummm! (1973)
  • Mindig magasabbra (1975)
  • Locomotiv GT V. (1976)
  • Zene – Mindenki másképp csinálja (1977)
  • Mindenki (1978)
  • Loksi (1980)
  • Locomotiv GT X. (1982)
  • Ellenfél nélkül (1984)
  • 424 – Mozdonyopera (1997)
  • A fiúk a kocsmába mentek (2002)

Mađarski singlovi[uredi | uredi izvor]

  • Boldog vagyok / Ha volna szíved (1971)
  • Érints meg / Kenyéren és vízen (1971)
  • Szeress nagyon / Csak egy szóra (1972)
  • Hej, gyere velem / Csavargók angyala (1973)
  • Segíts elaludni / Mindig csak ott várok rád (1973)
  • Belépés nemcsak tornacipőben! – Mindenki másképp csinálja / Mozdulnod kell (1978)
  • Annyi mindent nem szerettem / Pokolba már a szép szavakkal / Miénk ez a cirkusz / Veled, csak veled (1979, dupli single)
  • Első magyar óriás kislemez (1984., maxi single)

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

  • Aranyalbum 1971–76 (1978)
  • A Locomotiv GT összes kislemeze
  • Best of Locomotiv GT
  • In memoriam Barta Tamás 1948–1982 emléklemez

Koncertni albumi[uredi | uredi izvor]

  • Locomotiv GT in Warsaw (1975)
  • Kisstadion ’80 (1980, zajedno s Omegom i Beatrice)
  • Azalbummm (1983)
  • Búcsúkoncert (1992)

Licencni albumi[uredi | uredi izvor]

Albumi na engleskom jeziku[uredi | uredi izvor]

  • Locomotiv GT (1973)
  • All Aboard
  • Motor City Rock (1975)
  • Locomotiv GT (1980)
  • Too Long (1982)
  • Boxing (1985)
  • Locomotiv GT ’74 USA (1987)

Strani singlovi[uredi | uredi izvor]

  • Touch Me, Love Me, Rock Me / Silver Summer (1971)
  • Serenade / Give Me Your Love (1972, Nizozemska)
  • Hilf mir einzuschlafen / Ich wart’ auf dich irgendwo (1973, NjDR)
  • Rock Yourself / Serenade (To My Love If I Had One) (1974, SAD)
  • She's Just 14 / Free Me (1974, SAD)
  • Ringasd el magad / The World Watchmaker (1973/1974, Poljska)
  • Higher and Higher / Lady of the Night
  • Rock Yourself / Serenada – Blues
  • Vengerszkájá esztrádá (1978, SSSR)
  • I’ll Get You / Star (1979)
  • Tantas cosas que no queria (1980, Španija)
  • Dva Krugozorova singla (1980 i 1981, Sovjetski Savez)
  • I Want To Be There / Portoriko (1983, Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Too Long / Surrender To The Heat (1983, Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Too Long / Surrender To The Heat (1983, Ujedinjeno Kraljevstvo)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]