Logan Ablar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Logan Ablar je imaginarn lik iz knjiga epske fantastike Točak vremena. Logan se rodio kao plemić nižer ranga, u državi Geldan. Mogao je da usmjerava, i 998. godine proglasio se za Ponovorođenog zmaja. Proširio je rat i na Amadiciju i Altaru. Savladala ga je labava koalicija južnih država, predvođena Aes Sedai. Logan je odveden u Tar Valon i zauvijek odsiječen od Istinskog izvora. Očekivalo se da će živjeti još najviše godinu-dvije. Zbačena Amirilin Tron, Sijuan Sanče, ga je povela do pobunjeničkih Aes Sedai u Salidaru. Tamo je Ninaeva Sedai uspjela da Loganu povrati sposobnost da umjerava. Logan je pobjegao i otišao Randu al'Toru, pravom Ponovorođenom zmaju. Rand ga je postavio u Crnu kulu da radi na regrutovanju Aša'mana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]