Logor Vojno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Logor "Vojno" bio je jedan od najzloglasnijih logora HVO-a, u kojem su bili zatočeni bošnjački civili od juna 1993. do marta 1994, među kojima veliki broj žena i djece. Logor je bio lociran u Bijelom Polju, sjeverno od Mostara. U "Vojnom" je ubijeno najmanje 15 osoba. Logoraši su mučeni glađu i žeđu, premlaćivani, podvrgavani elektrošokovima. Na prvim linijama gdje su odvođeni logoraši "Vojnog" stradalo je 38 osoba. U ovom logoru bilo je zatočeno 50 žena sa malom djecom i djevojaka. Mnoge od njih silovane su na desetine puta. Za zločine u "Vojnom" osumnjičeno je nekoliko osoba, među kojima je i Marko Radić, zvani Maka, upravnik logora i bivši komandant Prve bjelopoljske bojne, kasnije Druge brigade HVO-a, te njegovi zamjenici.