Lois Lane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lois Joanne Lane-Kent je fiktivna ličnost koja se prvi put pojavljuje u stripovima Supermena. Lois je tokom vremena bila supermenov glavni romantični interes i u današnjim izdavanjima stripa ona je udata za supermena. Kao i njegov alter ego Clark Kent, Lois je žurnalistkinja u fiktivnoj izdavačkoj kući “The Daily Planet”. U današnjim izdanjima ona zna da je Clark Kent u isto vrjeme supermen. Zadržala je svoje djevojačko prezime zbog poslovnih razloga.

Historija[uredi | uredi izvor]

Fizički izgled je baziran po modelu Joanne Carter sa kojom se Joe Shuster, jedan od kreatora Superman stripova, oženio. Karakter je baziran po tome od glumice Lola Lane koja je glumila ulogu od Torchy Blane, žurnalistkinja istoimene serije filmova 1930’ih godina.

Njen karakter se mjenjao kroz godine zaviseći o trenutnoj poziciji žena u društvenoj zajednici ali u suštini je ostao isti kroz vremena. Njene najpoznatije osobine su to da je odlučna i da ima jaku volju u skoro svemu što radi. To se često pokazalo u pričama kada se takmiči sa rivalom, Clark Kentom, iako je sa njim u relaciji, ko će napisati bolju publikaciju u novinama gdje rade zajedno kao partneri. Tradicionalno se uvjek hladnokrvno ponašala prema Clarku koji je u njenim očima bio nula naspram njegovog drugog identiteta, Supermena. Lois je ćerka od Ellen i Sam Lane. U starijim stripovima, njeni roditelji su farmeri. U modernim stripovima Sam je penzionisani oficir koji je trenirao Lois mnogim borilačkim vještinama i korištenju mnogih vrsta vatrenog oružja. Lois ima mlađu sestru koja se zove Lucy.