Louis Braille

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Louis Braille
Braille.jpg
Rođenje (1809-01-04) 4. januar 1809.
Coupvray, Francuska
Smrt 6. januar 1852(1852-01-06) (43 god.)
Pariz, Francuska

Louis Braille (Coupvray, 4. januar 1809. - Pariz, 6. januar 1852.), francuski tvorac pisma za slijepe.

I sam slijep od svoje treće godine, i kasnije kao učitelj u Zavodu za slijepe u Parizu, upoznao je potrebe i mogućnosti slijepih osoba u obrazovanju pa je 1829. stvorio pismo za slijepe. Kasnije je svoj izum usavršio do te mjere da se može upotrijebiti kao internacionalno pismo slijepaca. Braillovo pismo za slijepe bazira se na grupama od 6 tačaka – po tri u dva okomita reda. Na jačem papiru neke se tačke u grupi ispupče pa je tako za svako slovo stvoren poseban znak odnosno raspored istaknutih tačaka koje slijepi čitaju pipajući kažiprstom desne ruke s lijeva na desno. Braille je također izumio brojeve i matematičke znakove za slijepe, a kao istaknuti reproduktivni muzičar, izradio je sistem muzičkih znakova. Danas postoje posebne štamparije u kojima se knjige štampaju Braillovim pismom.


System-users.svg Nedovršeni članak Louis Braille koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.