Idi na sadržaj

Lude godine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Lude godine je jugoslavenski tinejdžerski film snimljen 1977. godine. Režirao ga je Zoran Čalić, a scenario su pisali Zoran Čalić i Jovan Marković. Ovo je prvi film iz serijala Lude godine.

Sadržaj filma

[uredi | uredi izvor]

Neupućeni u pravu prirodu seksa, dvoje mladih Marija i Boba se zaljubljuju. Oni srećno provode dane svoje ljubavi. Problem nastaje kada Marija zatrudni. Bobini drugovi saznaju za to i rešavaju da pomognu. Bule Bobin drug, sin Doktora Nedeljkovića, specijaliste iz ginekologije, pita oca za savet, vezano za trudnoću, na šta mu ovaj odgovara, da je abortus komplikovana stvar, lako može doći do krvarenja ili sepse. Uz pomoć lokalnog prodavca lozova Migeta, koga su slagali da je Buletu trudna tetka, saznaju za adresu izvesnog Divljaka i izvesnog Srećka, koji mogu da urade abortus. Oni odlaze da se dogovore i saznaju da je Srećko uhapšen već davno, pa odlaze kod Divljaka. Potom nalaze Bobu i daju mu predlog, međutim on odbija, govoreći da je to njegova stvar. Na susretu, Boba govori Mariji da je njena trudnoća njena, ženska stvar, i Marija odlazi. Marijini roditelji su besni na Mariju zbog loših ocena i izbija svađa. Marija na kraju dobija adresu Divljaka od Bobinih drugova i odlazi da uradi kiretažu. Školski doktor Dr Lazić nalazi Bobu i drugove u kafiću i govori im da mora hitno naći Mariju, na šta Bobina drugarica Lidija otkriva da je Marija kod Divljaka. Oni onda svi zajedno jure da je spasu. Za to vreme, kod Divljaka, Marija je u smrtnoj opasnosti. Konačno Boba, Doktor, Mige, ostali i Policija stižu na lice mesta i hvataju Divljaka. Marija biva brzo prebačena u bolnicu, gde je uspešno operiše i spašava joj život doktor Nedeljković, Buletov otac, uz napomenu da su šanse da Marija ponovo bude majka slabe. Boba odlazi preko mosta, dok se dvoje mladih ljube u zoru.

Glumac/ica Uloga
Rialda Kadrić Marija
Vladimir Petrović Boba
Dragomir Bojanić Gidra Živorad Žika Pavlović
Dara Čalenić Dara Pavlović
Marko Todorović Milan Todorović
Jelena Žigon Jelena Todorović
Velimir Bata Živojinović dr Nedeljković
Ljubiša Samardžić dr Lazović
Milan Srdoč Mige
Predrag Tasovac Doktor
Dušan Tadić Saobraćajni milicajac
Ana Pavlović Zupanc Nastavnica
Petar Lupa Pijanac
Ranko Kovačević Divljak
Vladan Živković Milicajac
Nadežda Bradić gospođa na balkonu
Sonja Savić Lidija
Svetislav Goncić Bule
Svetlana Todorović
Dragan Spasojević
Zoran Cvijanović Bobin drugar
Olivera Ježina
Duško Stevanović
Ružica Marinković

Serija

[uredi | uredi izvor]

Prvi film iz ciklusa po žanru nije komedija nego drama. Scenario, koji su u pisali Zoran Čalić i Jovan Marković, je bio za društveno angažovan film namenjen pre svega omladinskoj, odnosno adolescentskoj publici, koju je trebao upozoriti na ozbiljne zdravstvene i druge probleme koje može izazvati neoprezno stupanje u seksualne odnose. Uprkos toga, postigao je uspjeh, ali su publici daleko više pažnje izazvali živopisni roditelji dvoje mladih protagonista, pa su snimljeni nastavci u kojima su dobili daleko važnije uloge, a opšti ton postao vedriji i žanrovski orijentisan prema komediji. Prvi film je veliku gledanost i zato je snimljeno deset nastavaka „Ludih godina“, svaki nastavak ima naziv ali zbog najpopularnijeg lika Žike Pavlovića svi nastavci su poznati još kao Žikina dinastija. Ovaj serijal je proslavio glumce Dragomira Bojanića i Marka Todorovića.

Redni broj. Naslov Godina
1 Lude godine 1977.
2 Došlo doba da se ljubav proba 1980.
3 Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi 1981.
4 Kakav deda takav unuk 1982.
5 Idi mi, dođi mi 1983.
6 Šta se zgodi kad se ljubav rodi 1984.
7 Žikina dinastija 1985.
8 Druga Žikina dinastija 1986.
9 Sulude godine 1988.
10 Žikina ženidba 1992.

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Lude godine na IMDb-ju