Ludovik, kralj Španije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ludovik
Louis, King of Spain.jpg
Kralj Španije
Vladavina 14. januar 1724 - 6. septembar 1724
Prethodnik Filip V
Nasljednik Filip V
Supružnik Ludovika Elizabeta Orleanska
Dinastija Burbon
Otac Filip V, kralj Španije
Majka Marija Ludovika Savojska

Ludovik (25. august 1707 - 31. august 1724) je bio drugi kralj Španije iz dinastije Burbon.

Rođen je kao najstariji sin Filipa V, prvog Burbonca na španskom tronu, i njegove prve supruge, Marije Ludovike Savojske.

Dana 20. januara 1772. oženio je Ludoviku Elizabetu Orleansku, trinaestogodišnju kćerku Filipa II, vojvode od Orléansa. Ludoviki Elizabeti se nisu sviđale religiozne navike Španaca, koje je i ona kao kraljica morala prihvatiti, pa je često bila u svađi sa mužem. Slabo obrazovana Ludovika Elizabeta smatrana je i priprostom.

Ludovikova vladavina trajala je nešto više od sedam mjeseci, počevši 15. januara 1724. godine abdikacijom njegovog oca Filipa V, pa do njegove smrti od variola 31. augusta iste godine. Novčići sa njegovim likom, kovani u Meksiku, nikada nisu stigli do španske obale, pošto se brod koji ih je nosio nasukao kod Kariba.