Idi na sadržaj

Luj IV, kralj Zapadne Franačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Luj IV
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina19. juni 936. - 10. septembar 954.[1]
PrethodnikRudolf
NasljednikLotar
SupružnikGerberge od Saksonije
OtacKarlo III
MajkaEadgifa od Eseksa
Rođenje10. septembar 920.
Smrt30. septembar 954.
Reims

Luj IV (10. septembar 920 - 30. septembar 954), zvani "Prekomorski", je bio kralj Zapadne Franačke[2] [3]od 936. do 954. godine. Bio je član Karolinške dinastije kao sin Karla III i Eadgife, kćerke kralja Edvarda Starijeg.

Nakon svrgnuća njegovog oca kralja Karla Jednostavnog sa vlasti 922. godine, njegova majka i princ Luj su pobjegli u Englesku (otuda i nadimak "Prekomorski") na dvor njegovog djeda Edvarda Starijeg i njegovog strica Ethelstana, kralj Wessexa. Postao je Karolinški nasljednik nakon smrti Karla III u zatočeništvu 929. godine. On je pozvao u Englesku moćnog markiza Neustrije Hugha Velikog kako bi naslijedio kralja Rudolfa 936. godine i označio povratak Karolinške dinastije.

Njegova vladavina puna iznenađenja nam je najbolje poznata po "Analima" Flodoarda i "Historiji" Richera od Reimsa. Kada je došao na vlast, Luj Prekomorski je želio da se udalji od Hugha Velikog, koji je postao druga osoba kraljevstva nakon kralja. Odmah  je počeo sa osvajanjem Lotaringije 939. godine. Ova ekspedicija je bila neuspješna i Oton I je uskoro izvršio opsadu grada Reimsa 940. godine. Nakon smrti vojvode Normandije, Williama I Longsworda, Luj IV pokušao da preuzme njegove posjede u Normandiji, ali je otet od strane ljudi Hugha Velikog 945. godine.

Savjet Ingelheima je 948. godine omogućio ekskomunikaciju vojvode Franaka. Od 950 godine, kralj je postepeno nametao svoju vlast u North Eastu, gradeći mnoge lojalnosti (posebno sa Vermandoisom) pod novom Otonskom zaštitom. Slučajno je umro od pada s konja između Laona i Reimsa 954. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Luj je imao samo dvije godine kada je njegov otac svrgnut od strane plemića. Oni su postavili Roberta I za njegovog nasljednika. Godinu dana kasnije Robert je poginuo i naslijedio ga je Rudolf, vojvoda Burgundije. Rudolfov saveznik, Herbert II, je zarobio Karlo III zbog izdaje. Kako bi zaštitila Luja njegova majka, princeza iz Engleske, ga vodi preko mora u svoju postojbinu na sigurno. Ta činjenica mu daruje u stanovništvu nadimak "Prekomorski". Živjeli su u egzilu kod kralja Ethelstana.

Smrću Rudolfa uzurpatora Francuske bez nasljednika, opća želja plemića poziva Luja IV da preuzme očevu krunu jasno uviđajući mogućnost građanskog rata u slučaju ne vraćanja "ustavnog" poredka. Iako na papiru kralj Francuske, područje pod njegovom direktnom kontrolom je bilo ništavno u stvarnosti ograničeno na nekoliko gradova koji su se mogli nabrojati na prste jedne ruke.

Dinastičku zanimljivost ovoga kralja predstavlja diplomatska igra Henrika I kralja Njemačke koji jednu svoju kćer udaje za Luja IV, a drugu za njegovog direktnog protivnika Hugu Velikog oca budućeg kralja Huge Capeta. Ta sestrinska borba za vlast na kraju će završiti istrebljenjem potomaka Luja IV.

Poslije svoje smrti 954 godine naslijeđuje ga stariji sin Lotara.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Louis IV (d'Outre-Mere) King of France". homepages.rpi.edu. Arhivirano s originala, 11. 11. 2022. Pristupljeno 2023-04-12.
  2. ^ "Louis IV | king of France | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2023-04-12.
  3. ^ "Collections Online | British Museum". www.britishmuseum.org. Pristupljeno 2023-04-12.