Luj IX, kralj Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Luj IX Francuski)
Luj IX
Kralj Francuske
Vladavina8. novembar 1226. - 25. august 1270.
PrethodnikLuj VIII
NasljednikFilip III
Krunidba29. novembar 1226.
SupružnikMargareta Provansalska
DjecaIzabela, kraljica Navare
Luj Capet
Filip III, kralj Francuske
John Tristan, grof Valoisa
Petar I, grof Alencona
Blanka, infanta Kastilje
DinastijaCapet
OtacLuj VIII, kralj Francuske
MajkaBlanka Kastiljska
Rođenje25. april 1214.
Poissy, Francuska
Smrt25. august 1270. (u 56. godini)
Tunis, sjeverna Afrika
Mjesto sahraneBazilika Saint-Denis

Luj IX (25. april 1214 - 25. august 1270), poznatiji kao Sveti Luj, je bio francuski kralj iz dinastije Capet koji je vladao od 1226. do svoje smrti 1270. godine. Luj je krunisan u Reimsu u 12. godini nakon smrti svog oca Luja VIII, a njegove majka Blanka Kastiljska je vladala kraljevstvom do njegovog punoljetstva. Tokom Lujevog djetinjstva, Blanka se borila protiv buntovnih vazala i okončala Albigenški krstaški rat koji je počeo 20 godina ranije. Kao odrasla osoba, Luj IX je imao sukobe sa nekim od najmoćnijih plemića, kao što su Hugh X Lusignan i Petar I Dreux. Istovremeno, kralj Engleske Henrik III je pokušao da povrati svoju kontinentalnu imovinu, ali je poražen u bici kod Taillebourga. Za vrijeme njegove vladavine došlo je do aneksije provincija Normandija, Maine i Provansa.

Lujevi postupci su bili inspirisani hrišćanskim vrijednostima. On je odlučio da kazni bogohuljenje, kockanje, lihvarenje i prostituciju. Prilikom izgradnje Sainte-Chapelle kupio je relikvije Hrista. Luj je bio i reformator uspostavljajući francuski kraljevski sud, u kojem je kralj bio vrhunski sudija. Zabranio je suđenje poslije mučenja, te pokušao spriječiti privatne ratove koji su se vršili zbog zemlje i uveo nevinost u krivični postupak. Kako bi primijenio pravilnu primjenu ovog novog pravnog sistema, Luj IX je uveo prorektore i izvršitelje. Nakon teške bolesti, Luj IX je učestvovao u Sedmom i Osmom krstaškom ratu u kojem je umro od dizenterije. Naslijedio ga je njegov sin Filip III. Kao pobožni katolik, on je jedini kanonizovani kralj Francuske. Zbog toga postoje mnoga mjesta koja su dobila ime po njemu.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Poslije iznenadne smrti oca Luja VIII 8. novembra 1226. godine maleni Luj IX je postao novi kralj. Tokom prvog razdoblja vladavine njegova majka, Blanka Kastiljska je bila pravi državni stup. Kako se određen broj plemića veleposjednika nije pojavio na krunidbi kralja, njegova majka im je došla u vojni posjet raščišćavajući ponovno postavljeno pitanje kraljevog autoriteta.

Iako je Luj IX bio žestoki vjernik njegovi razlozi za sudjelovanje u katastrofalnom 7. krstaškom pohodu iz 1248. godine nisu do kraja raščišćeni. Vrlo dobro su poznati sukobi između njegove majke, kraljice Blanke, i supruge, kraljice Margarete, koji se rasplamsavaju nakon rođenja prijestolonasljednika 1245. godine. Kao vjernik, ali vrlo vjerovatno i familijarno uznemiren čovjek, on odlazi na križarski pohod vodeći sa sobom suprugu i djecu, ostavivši majku kao regenta u Francuskoj. Iako je već 1249. godine njegov križarski pohod propao on se odbio vratiti u Francusku sve do vijesti o smrti majke 1254. godine.

U svom drugom jednako katastrofalnom križarskom pohodu Luj IX je preminuo od bolesti 25. augusta 1270. godine. Naslijedio ga je sin Filip III