Luj Josip, delfin od Viennoisa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Louis-Joseph

Louis Joseph Xavier Francois (Luj Žozef Zavjer Fransoa; 22. oktobar 1781 - 4. juni 1789) bio je drugo dijete i najstariji sin kralja Luja XVI i Marije Antoanete. Njegovo rođenje, kojem je prethodilo razočaranje izazvano rođenjem djevojčice, proslavljeno je širom Francuske. Kao francuski prestolonasljednik nosio je titulu dofena. Umro je nedugo prije Francuske revolucije, od posljedica tuberkoloze, sa majkom pored svoje postelje. Smrt prijestolonasljednika bi u normalnim okolnostima bila javno oplakivana, ali nestašica hljeba u Parizu učinila je da bude gotovo neprimjećena u narodu. U trenutku njegove smrti titula dofena prešla je u posjed njegovog mlađeg brata, Louisa-Charlesa (Luj Šarl), koji ju je izubio postavši kralj Francuske nakon giljotiranja njihovog oca. Ni mlađi sin Luja XVI nije preživio djetinjstvo; umro je sa deset godina, od posljedica koje su ostavili slabi životni uslovi.