Luj V, kralj Zapadne Franačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Luj V Francuski)
Luj V
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina2. mart 986. - 21. maj 987.
PrethodnikLotar
NasljednikHugo
SupružnikAdelaide Blanche von Anjou
DinastijaKarolinzi
OtacLotar, kralj Zapadne Franačke
MajkaEma Italijanska
Rođenje967.
Smrt21. maj 987. (u 20. godini)

Luj V (francuski: Louis V; 967 – 21. maj 987) bio je kralj Zapadne Franačke[1] od 986. do svoje prerane smrti 987. Umro je bez djece tako da je bio posljednji monarh iz Karolinške dinastije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Luj je rođen 967. godine kao sin kralja Lotara i njegove supruge Eme, kćerke italijanskog kralja Lotara II. Krunisan je u junu 978. godine, a vlast je preuzeo poslije ubistva svoga oca 986. godine. Vladao je samo godinu dana, tako da ga hroničari nazivaju "kralj koji nije ništa učinio".[2] Ubrzo po dolasku na vlast on odlučuje ponoviti grešku koja je koštala njegovoga oca glave. Novo suđenje za izdaju biskupu Adalberonu završava isto kao i prethodno ubistvom kralja od pristaša Huge Capeta.

Poslije smrti Luja V njegov prirodni nasljednik je bio stric Karlo, ali ponovno se javlja biskup Adalberon koji proglašava da nije dovoljno biti kraljevske krvi kako bi se vladalo i proglašava za novog kralja Huga Capeta koji se "dokazao kao sposobni vođa". Ako u dokazivanje spada ubistvo kralja on se dokazao. Ostaci Karolinške dinastije su potpuno zatrti u slijedećih nekoliko desetljeća.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Louis V | king of France | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 4. 5. 2023.
  2. ^ Previté-Orton 1929, str. 568.