Lukačka džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lukačka džamija sagrađena je u mahali Luke u Travniku, danas u Bosanskoj ulici. Sagrađena je krajem 18. vijeka. Građena je sa predvorjem (trijemom) sa željeznim stubovima čije su baze i kapiteli ukrašeni. Ova džamija je stradala 1903. godine u velikom požaru koji je harao Travnikom. Nakon toga bila je skladno obnovljena. Dao ju je obnoviti baron Stefan Burijan odmah nakon požara, pošto je posjetio Travnik u svojstvu bosanskohercegovačkog poglavara.[1]

Bila je u upotrebi sve do 1924. godine. Nakon Drugog svjetskog rata munara joj je porušena zbog dotrajalosti te je pretvorena u izložbeni paviljon zavičajnog muzeja, pa se u te svrhe koristila sve do 1992. godine nakon čega joj je vraćena prvobitna funkcija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mehmed Mujezinović, op. cit., str. 161.