Lukovo polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Za druga značenja, pogledajte Polje (čvor).
Lukovo polje
Grad
Država  Bosna i Hercegovina
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Lukovo polje je (rubno) gradsko naselje odnosno MZ (mjesna zajednica) u Zenici koja se nalazi sa desne strane magistralnog puta M17 u pravcu Sarajeva. Samo naselje čine samo dvije ulice, "Goraždanska" i "Lukovo polje". Teritorijalno graniči sa MZ Bilimišće, MZ Radakovo te MZ Klopče

Historija[uredi | uredi izvor]

Ono što je historija za MZ Lukovo polje jeste da je u istoj teoretski bila godinama smještena stočna pijaca, barem je tako mislila većina građana Zenice, ali smještena samo teoretski, jer se navedena pijaca ustvari nalazila u MZ Bilimišće tik uz JP Grijanje Zenica koje se nalazi na adresi Bilimišće 107. Međutim, lokalni mediji su u bilo kakvim izvještajima vezanim za stočnu pijacu istu godinama nazivali "stočnom pijacom u Lukovom polju", te na taj način namjerno ili ne prikrivali činjenicu da se ista nalazi samo na 3 kilometra od strogog centra grada. U poslije-ratnom periodu na mjestu nekadašnje stočne pijace bio je stacioniran turski bataljon u sklopu mirovnih snaga.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Na područiju MZ Lukovo polje privrjeđuje više različitih uslužnih i proizvodnih društava te zanatskih radnji od kojih su najpoznatiji: Biss-Tours, Prevent, Shoping centar Bingo, Stolarija Dajić, Festo, Enterijeri-AG, Rima Komerc, Adrija, Zenko, BM Komerc. U Lukovom polju se nalazi i jedina pijaca-buvljak na područiju Općine Zenica. Od ostalih tu su dvije praonice automobila, pet trgovina na malo, dvije autolimarske-autolakirerske radnje, automehaničarska radnja, stanica za tehnički pregled vozila, stanica za prikupljanje materijala za reciklažu, benzinska pumpa, videotka, tvornica elemenata,

Kultura[uredi | uredi izvor]

Ne postoji niti jedna kulturna ili umjetnička organizacija registrovana na područiju naselja Lukovo polje.

Sport[uredi | uredi izvor]

Ne postoji niti jedna sportska organizacija registrovana na područiju naselja Lukovo polje.

Religija i narodnosti[uredi | uredi izvor]

Na područiju MZ Lukovo polje djeluje kao organizaciona jedinica "Islamske zajednice" i džemat "Lukovo polje" a sam džemat ima jednu džamiju koja nosi ime džemat te mekteb. Mještani su velikom većinom Bošnjaci Muslimani, dok u redove ostalih većinom spadaju Romi te Katolici i Pravoslavci,

Infrastruktura[uredi | uredi izvor]

Dužina ivičnjaka i to na samo jednoj strani Goraždanske ulice doseže jedva par stotina metara što opet ne čini ni 10% stvarne potrebe. Goraždanska ulica je u jako lošem stanju i pored redovnog godišnjeg održavanja, dok je ulica Lukovo polje skoro u potpunosti obnovljena novim slojem asfalta u Aprilu/Maju 2008. godine. MZ Lukovo polje se nalazi u nekoj vrsti sljepog puta za motorna vozila, primorani ste se vratiti putem kojim ste došli, za pješake je nešto bolja situacija gdje postoje samo dva podvožnjaka od kojih se koristi samo jedan i to onaj kod buvlje pijace da bi se prešlo na drugu stranu magistralnog puta M17 u MZ Radakovo, što nikako nije prihvatljivo za većinu mještana.

U Lukovom Polju postoji izgrađena javna rasvjeta koja je urađena novembra 2008. godine, a kablovi za emitovanje kablovske televizije se rade trenutno. U Goraždanskoj ulici od tržnog centra "BINGO" do rampe rade se rekonstrukcije nisko naponske elektro mreže koju izvodi "Elektro" Zenica iz svog buđeta, a na koju će biti postavljeni kablovi za kablovsku televiziju. Urađena je i nova trafo stanica za ovaj dio mreže, a također se radi put prema Mrtvicama pored elementare Brkć i uz rijeku Bosnu bit će izgrađeno šetalište poćev od rudarskog mosta pa do kontenera MZ koji se nalazi u centru MZ.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Nije poznato po čemu MZ Lukovo polje nosi naziv. Prvo objašnjenje kaže da su na mjestu današnjeg naselja bila polja luka (luk kao povrće), međutim nije poznato da je tu ikada bio neki proizvođać povrća. Objašnjenje broj dva koje je i puno logičnije kaže da naselje nosi naziv zbog toga što rijeka Bosna na tom područiju, odnosno dijelom istog svojim tokom pravi luk (luk kao luk i strijela) oko polja.