Lunula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lunula
Lunula je bijelo polumjesečasto područje pri korijenu nokata na prstima šake i stopala
Detalji
LatinskiLunula
PrekurzorEktoderm
Dio odRučni i nožni nokti
SistemPokrovni
Identifikatori
TAA16.0.01.005
THH3.12.00.3.02006
FMA77858
Anatomska terminologija

Lunula (od latinskog za "mali mjesec", "mjesečić") jest polumjesečasto bjelkasto područje u ležištu nokata na šaci i stopalu. Lunula je vidljivi dio korijena nokta.

Kod ljudi se pojavljuje do 14. sedmice gestacije i ima primarnu strukturnu ulogu u definiranju slobodne ivice distalne nokatne ploče (dijela nokta koji raste prema van).

Izgled[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na kraju nokta (koji je najbliži koži prsta), ali i dalje leži ispod nokta. Zapravo nije bijela, ali tako se vidi kroz nokat. Ocrtavajući matricu nokta, lunula je vrlo osjetljiv dio strukture nokta. Ako se ošteti, nokat će se trajno deformirati. Čak i kada se ukloni ukupni nokat, lunula ostaje na svom mjestu i izgledom je slična drugom manjem noktu ugrađenom u ležište nokta.

U većini slučajeva ima oblik polumjeseca i ima jedinstvene histološke karakteristike. Pregledima je utvrđeno da je lunula područje opuštene derme sa slabije razvijenim snopovima kolagena. Čini se bjelkastim, jer zadebljali donji stratum basale zaklanja donje krvne sudove.[1]

Lunula je najuočljivija na palcu; međutim, nisu vidljive lunule svih prstiju. U nekim slučajevima, eponihij može djelovati ili u potpunosti prekriti lunulu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Guglielmi, Giuseppe; Kuijk, Cornelis Van; Genant, Harry K (2001). Fundamentals of hand and wrist imaging. ISBN 978-3-540-67854-0.