Lut

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Lut

لوط
ZanimanjeIslamski poslanik
ReligijaIslam
DjecaLutove kćerke
RoditeljiHaran

Lut (arapski: "لوط")‎ je po islamu Božiji poslanik. Živio je u doba Ibrahima, također poslanika i bio je njegov bratić. Spominje se u 14 sura Kur'ana, ukupno 27 puta.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Lut je bio sin Harana, koji je umro dok je Lut bio još dječak. Odrastao je u kući svoga djeda Azera i amidže Ibrahima. Nakon gladi koja je u to doba zavladala Palestinom, odlaze u Egipat. Nakon izvjesnog vremena vraćaju se iz Egipta i prema dogovoru sa amidžom Ibrahimom, Lut odlazi u područje današnjeg Jordana, u mjesto zvano Mu'tefika. To mjesto, koje se nalazilo pored jezera koje se danas naziva Lutovo jezero, pored obala Mrtvog mora, poznato je i kao Sodoma. U to doba Mu'tefika je bila važan trgovački centar u a njemu su, pored Luta i dijela njegove porodice, živjeli svi do jednoga nevjernici.[1]

O tome se u Kur'anu, u suri Ez-Zarijat kaže:

35. Mi iz njega vjernike izvedosmo,
36. a u njemu samo jednu kuću muslimansku nađosmo

– Sura Ez-Zarijat, 35. i 36. ajet[2]

Poslanstvo[uredi | uredi izvor]

Lut je poslan narodu koji je bio nevjernički i koji je Luta u laž utjerivao kao uostalom i drugi narodi kojima su slani poslanici, te su mu prijetili protjerivanjem. Osim toga, Lutov narod je bio i razvratan o čemu se u Kur'anu kaže:

"I Lutov je narod smatrao lažnim poslanike.

Kad im njihov brat Lut reče: 'Kako to da se ne bojite?
Ja sam vam, sigurno, poslanik pouzdani,
zato se bojte Allaha i budite poslušni meni!
Za ovo od vas ne tražim nikakve nagrade, mene će Gospodar svjetova nagraditi.'"
"'Zašto vi, mimo sav svijet, sa muškarcima općite,
a žene svoje koje je za vas Gospodar vaš stvorio - ostavljate? Vi ste ljudi koji svaku granicu zla prelazite.'

Rekoše oni: 'Ako se ne okaniš, o Lute, bit ćeš sigurno prognan!'

– sura Eš-Šu'ara, od 160. do 167. ajeta[3]

Nakon što su pripadnici njegovog naroda odbijali da povjeruju u istinu i izazvali ga riječima Učini da nas Allahova kazna stigne, ako istinu govoriš![4], Lut se obrati gospodaru riječima: Gospodaru moj, reče on, pomozi mi protiv naroda grješnog! Kao rezultat ove molbe Lutu stižu dva meleka u ljudskom liku. Prije posjete Lutu, meleki su posjetili i Ibrahima,[5] Lutovog savremenika, sa radosnom vijesti o rođenju sina (Ismaila) a obznanjuju mu i lošu vijest o kazni za Lutov narod gdje se kaže: I upita: 'A šta vi hoćete, o izaslanici?' Mi smo poslani narodu navjerničkom - rekoše - samo ćemo svu Lutovu čeljad spasiti, osim žene njegove, ona će, odlučili smo, sa ostalima kaznu iskusiti.[6]

Kazna za Lutov narod[uredi | uredi izvor]

Kada meleci dođoše Lutu, s obzirom da ih nije ranije sretao, Lut ih nazva nenznanim ljudima. Oni mu odgovoriše: Ne - rekoše oni. Donosimo ti ono u što ovi stalno sumnjaju, donosimo ti ono što će se sigurno dogoditi, a mi, zaista, istinu govorimo. Izvedi čeljad svoju u gluho doba noći, a ti budi na začelju njihovu i neka se niko od vas ne osvrće, već produžite u pravcu kuda vam se naređuje! I Mi smo mu objavili ono što će se zbiti: da će oni, svi do posljednjeg, u svitanje uništeni biti.[6]

Sam čin uništenja Lutova naroda opisan je u nekoliko narednih ajeta.

I njih je zadesio strašan glas kad je Sunce zalazilo, i Mi smo učinili da ono što je bilo gore bude dolje, i na njih smo kao kišu grumenje od skamenjene gline sručili, to su, zaista, pouke za one koji posmatraju, on je pored puta, i sada postoji, to je doista pouka za one koji vjeruju.

– sura El-Hidžr, od 73. do 77. ajeta[6]

Lut u Kur'anu[uredi | uredi izvor]

Lut je jedan od poslanika koji se često spominje u Kur'anu, uglavnom u kontekstu vezanom za svoj narod i njegovo uništenje. Kazivanje o Lutovu narodu je često u vremenskom slijedu vezano za poslanika Ibrahima.

Nakon grijeha koji su činili, Lutov narod je zadesila kazna: I kada pade naredba Naša, Mi sve prevrnusmo, ono što je bilo gore - bi dole, i na njih kao kišu grumenje od pečenog blata spustismo, koje je neprekidno sipalo.

Kazna se opisuje u nekoliko sura, između ostalih: El-Kamer (37. i 38. ajet), El-Hidžr (73. – 76), Hud (82. i 83), Eš-Šuara (172. do 175).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ljepota islama - Lut a.s." Pristupljeno 19. 2. 2018.
  2. ^ "Tefsir sure Ez-Zarijat od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 6. 8. 2021. Pristupljeno 7. 2. 2017.
  3. ^ "Tefsir sure Eš - Šu'ara' od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 7. 3. 2021. Pristupljeno 19. 2. 2018.
  4. ^ "Sura El-Ankebut: Kazivanje o Lutu a.s." (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 7. 3. 2021. Pristupljeno 19. 2. 2018.
  5. ^ Sura Hud, 70. ajet
  6. ^ a b c "Sura El-Hidžr, Kazivanje o Lutu a.s." (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 30. 8. 2021. Pristupljeno 19. 2. 2018.