Luton Town FC

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Luton Town F.C.)
Luton Town FC
Puno imeLuton Town Football Club
NadimakŠeširdžije
Osnovan11. april 1885.
LokacijaLuton
Bedfordshire
Engleska
Boje   
StadionKenilworth Road[1]
Kapacitet10.356
LigaChampionship
FederacijaFA
Pozicija
2022/23.
3. mjesto (promocija u 1.ligu preko play-offa)
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtlutontown.co.uk

Luton Town Football Club je profesionalni nogometni klub iz Lutona, grofovija Bedfordshire, Engleska.

Historija[uredi | uredi izvor]

Klub je osnovan 11. aprila 1885. godine. Nastao je spajanjem dva kluba kojima je fuzija bila neophodna ne bi li nastavili da funkcionišu. Bili su to lokalni klubovi Wanderers i Excelsior, koji su bili po mnogo čemu različiti, pogotovo u ono vrijeme. Wanderers je privlačio imućniju gospodu željnu razonode i druženja, dok je Excelsior bio tipičan predstavnik radničke klase i omladine. Njihovom saradnjom nastao je novi klub, koji je ponio ime poznatog londonskog predgrađa – Luton. Wanderers su u klub unijeli novac i organizaciju, a Excelsior stadion Dallow Lane. Funkcionisanje kluba je bilo zasnovano na odličnoj saradnji između dvije strane – na početku je ekipa birana po principu pet igrača iz jednog tima i pet igrača iz drugog (plus golman). Organizovan je niz prijateljskih utakmica sve dok nije na red došlo prvo ligaško takmičenje, a Luton je brzo stekao zavidan status, status prvog profesionalnog nogometnog kluba u južnom dijelu Engleske.

Član Football League postaje 1897. godine, međutim 1900. godine ligu napušta zbog finansijskih problema, da bi 1920. ponovo postao član. Najveći uspjesi kluba su drugo mjesto u FA kupu (1859), osvajanje Liga kupa (1988) i drugo mjesto (1989), osvajanje Liga Trophy (2009), te drugo mjesto u Full Members kupu (1988).

Nadimak kluba je The Hatters. Tradicionalne boje su plava i narandžasta. Od 1905. godine domaće utakmice igra na stadionu Kenilworth Road.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stadien England" (jezik: njemački). Arhivirano s originala, 13. 8. 2017. Pristupljeno 24. 5. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]