Luzon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luzon
Ostrvo
Map of Luzon Island.svg

Luzon je najveće i najnaseljenije ostrvo Filipinskih ostrva i države Filipini. Četvrto je ostrvo po broju stanovnika u svijetu. Na njemu su najveći filipinski gradovi Manila i Quezon City.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Luzon se nalazi na sjeveru Filipinskih ostrva. Veća ostrva južno od njega su Mindoro, Marinduque, Masbate i Samar, a manja Cabra, Ambulong i Ticao. Sjeverno su ostrvske grupe Babuyan i Batanes koje ga povezuju sa ostrvom Tajvanom. Istočno su veća ostrva Quezon i Catanduanes.

Obala je vrlo razvedenaa sa brojnim zalivima (najveći su Manilski, Ragay, Lagonoy, Albay i Lagayen). Na jugu je dugačka poluostrvo Bicol.

Reljef je planinski sa brojnim vulkanima (najveći su Pinatubo, Mayon i Taal). Pinatubo je imao jaku erupciju 1991. godine. Planine su mlade i tlo je nestabilno s velikom opasnošću od potresa. Prostor oko Manile je nizinski sa močvarnim jezerom Laguna de Bay.

Klima je tropska sa visokim temperaturama i mnogo padavina cijele godine. Ostrvo često pogađaju tajfuni. Veliki dio ostrva je pokriven tropskom kišnom šumom.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Na Luzonu žive Filipinci podijeljeni na više etničkih grupa (Ilocano, Pangasinense, Kapampangan, Tarlac, Tagalog i Bicolano). Tu žive i doseljenici iz Indije i Kine, te Evropljani (posebno Španci) i Amerikanci. Većina stanovništva su kršćani. Najnaseljeniji je središnji dio ostrva oko Manile (urbana regija Manile).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Prostor Manile je privredni i finansijski centar Filipina sa industrijom i uslužnim djelatnostima. U ostatku Luzona prevladava poljoprivreda (riža, banane, ananas, mango i kafa).