Luzon

Koordinate: 16°N 121°E / 16°N 121°E / 16; 121
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Luzon
Luzon nalazi se u Filipini
Luzon
Luzon
Geografija
LokacijaQuezon City, Manila
Koordinate16°N 121°E / 16°N 121°E / 16; 121
ArhipelagFilipinska ostrva
Površina104.688 km2
Administracija
Država
Demografija
Stanovništvo46.228.000

Luzon je najveće i najnaseljenije ostrvo Filipinskih ostrva i države Filipini. Četvrto je ostrvo po broju stanovnika u svijetu. Na njemu su najveći filipinski gradovi Manila i Quezon City.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Luzon se nalazi na sjeveru Filipinskih ostrva. Veća ostrva južno od njega su Mindoro, Marinduque, Masbate i Samar, a manja Cabra, Ambulong i Ticao. Sjeverno su ostrvske grupe Babuyan i Batanes koje ga povezuju sa ostrvom Tajvanom. Istočno su veća ostrva Quezon i Catanduanes.

Obala je vrlo razvedenaa sa brojnim zalivima (najveći su Manilski, Ragay, Lagonoy, Albay i Lagayen). Na jugu je dugačka poluostrvo Bicol.

Reljef je planinski sa brojnim vulkanima (najveći su Pinatubo, Mayon i Taal). Pinatubo je imao jaku erupciju 1991. godine. Planine su mlade i tlo je nestabilno s velikom opasnošću od potresa. Prostor oko Manile je nizinski sa močvarnim jezerom Laguna de Bay.

Klima je tropska sa visokim temperaturama i mnogo padavina cijele godine. Ostrvo često pogađaju tajfuni. Veliki dio ostrva je pokriven tropskom kišnom šumom.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Na Luzonu žive Filipinci podijeljeni na više etničkih grupa (Ilocano, Pangasinense, Kapampangan, Tarlac, Tagalog i Bicolano). Tu žive i doseljenici iz Indije i Kine, te Evropljani (posebno Španci) i Amerikanci. Većina stanovništva su kršćani. Najnaseljeniji je središnji dio ostrva oko Manile (urbana regija Manile).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Prostor Manile je privredni i finansijski centar Filipina sa industrijom i uslužnim djelatnostima. U ostatku Luzona prevladava poljoprivreda (riža, banane, ananas, mango i kafa).