M72 LAW

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
M72 LAW
Upotreba
U službi1963 - do danas
Korisnici Sjedinjene Američke Države
Proizvodnja
ProizvođačNAMMO Talley
Cijena po komadu876.85 $
Opis oružja
Težina2.5 kg
Dužina893 mm
Posada1
Kalibar66 mm
Domet200 m
Brzina zrna145 m/s

M72 LAE je američki jednokratni protivtenkovski raketni bacač kalibra 66 mm. U američkoj vojsci je uveden u operativnu upotrebu 1963. godine s ciljem da zamijeni već zastarjelu Bazooku. Proizvodi se pod licencom u Norveškoj i Turskoj.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Tokom Drugog svjetskog rata pješadija se često suočavala s iznenadnim napadima tenkova i oklopnih vozila, pa je zbog toga u američkoj vojsci uveden u borbenu upotrebu bacač Bazooka. Bazooka je predstavljala idealno rješenje tadašnje protivoklopne borbe, pa su je kopirali i modificirali Njemci. Međutim i ona je imala svojih mana, ato su bili velika težina, osjetljiva, zahtjevala je dva obučena člana posade, što je iziskivalo određene probleme.

Njemaci su imali alternativno rješenje Panzerfaust koji je bio namijenjen za jednokratnu upotrebu, zahtijevao je samo jednog člana posade, nije trebala naročita obuka vojnika, a davao je poželjne rezultate. Bio je učinkovit prtiv gotovo svih tenkova iz tog perioda.

Kombinacijom ovih rješenja amerikanci došli do novog raketnog bacača za jednokratnu upotrebu, a to je M72 LAW.

Opis[uredi | uredi izvor]

M72 LAW se satoji od protivoklopne granate i cijevi. Cijev štiti granatu od vanjskih uvjeta, Na prednjem dijelu cijevi nalazi se poklopac koji se skida u slučaju upotrebe, zatim nišanska sprava, na srednjem dijelu cijevi nalazi se okidač, a stražnji dio cijevi se produžuje prilikom opaljivanja. U unutrašnjosti stražnjeg dijela cijevi nalazi se udarna igla koja aktivira granatu. U pozadini cijevi prilikom opaljenja oslobađaju se gasovi čija temperatura iznosi i do 760 °C.

Prilikom izlaska iz cijevi na stražnjem dijelu granate aktiviraju se repna krilca koja joj daju stabilizaciju u letu.Granata se aktivira po principu piezoelektričng efekta kada se zdrobi vrh granate prilikom udara u metu.[1]

Korisnici[2][uredi | uredi izvor]

M72 LAW u Vijetnamu.
M72 LAW u Afganistanu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ E. T. DeRieux et al "Final Report – Development of LAW Propulsion Unit," R&H RARD, Technical Report No. S-12, December 1959
  2. ^ Jones, Richard D. Jane's Infantry Weapons 2009/2010. Jane's Information Group; 35 edition (January 27, 2009). ISBN 978-0-7106-2869-5.