Mač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijelovi mača i korica za mač

Mač je oružje za borbu prsa u prsa. Sastoji se od zašiljene jednosjekle i dvosjekle oštrice, pričvršćene o držak (balčak) i zaštićene metalnom navlakom (tok ili korice).

Prvobitno su se mačevi izrađivali od bronze. Rimljani su prvi stali upotrebljavati željezni mač (spada). Srednjovjekovna spatha se razvija od latinskog mača. Feudalni vitezovi bili su veoma teškim mačevima koji su se morali držati s obje ruke te su služili za posijecanje neprijatelja, jer im je vrh bio zaobljen. U srednjem vijeku su se najbolji mačevi izrađivali u Toledu i Damasku (dimiskije). Danas je u popularnoj kulturi često prisutna i japanska katana.

S razvojem vatrenog oružja mač je poprimio uglavnom simboličko značenje te ga u današnjim vojskama isključivo drže radi dekoracije. Prilikom predaje se mač predaje neprijatelju, a prilikom degradacije se oficiru mač uzima i lomi.

Mačem se danas ipak najviše služe sportaši koji se bave mačevanjem.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski likovi[uredi | uredi izvor]

  • Some Typological Features of Byzantine Spatha by Marko Aleksić (2010)
  • Aleksić, Marko (2007). "Mediaeval Swords from Southeastern Europe. Material from 12th to 15th Century". Belgrade: Dedraplast. Cite journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  • Aleksić, Marko (2011). P. Kucypera, P. Pudło (ured.). "Some Types of Hilts of Medieval Swords from Southeastern Europe". Cum arma per aeva. Uzbrojenie indywidualne na przestrzeni dziejów. Łódź: 155–172.