Mašallah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mašallah, mašalah ili mašala (Mā šāʾ Allāh; arapski: ما شاء الله) arapski je izraz koji najčešće izgovaraju muslimani da izraze poštovanje prema nekoj osobi ili događaju, te da se zahvale Allahu na učinjenom dobru. Najbliži prijevod na bosanski je "samo je u Allaha moć".

Značenje u svakodnevnom govoru[uredi | uredi izvor]

U svakodnevnom govoru, nevezanom uz vjeru, često se sreće upotreba ove riječi, kada se želi opisati pozitivno stanje nečega ili nekoga, bez obaziranja na uzrok samog tog stanja. U tom slučaju se umjesto izvornog: "Mašallah, dijete mi je zdravo i živo", često kaže: "Dijete mi je mašallah". U prvom slučaju mašallah predstavlja spoznaju Onoga ko je dijete učinio zdravim i živim, dok se u drugom slučaju korištenjem ove riječi želi prikazati stanje toga djeteta.

Korištena van konteksta vjere, ova riječ, dakle, sumira u sebi samoj sve pozitivne osobine i epitete koji se o datom mogu kazati.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]