Idi na sadržaj

Mašinska industrija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mašinska industrija ili industrija mašina jeste podsektor industrije, koji proizvodi i održava mašine za potrošače, industriju i većinu drugih firmi u privredi. Ova mašinska industrija tradicionalno pripada teškoj industriji. Danas se mnoga manja preduzeća u ovoj grani smatraju dijelom lahke industrije. Većina proizvođača u mašinskoj industriji naziva se tvornicama mašina.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Industrija mašina je podsektor industrije koji proizvodi niz proizvoda: od električnih alata, razne vrste mašina, bijelu tehniku do fabričke opreme itd. S jedne strane, industrija mašina pruža:

Proizvodnja u mašinskoj industriji široko varira od proizvodnje u jednoj jedinici i serijske proizvodnje do masovne proizvodnje.[1] Pojedinačna proizvodnja je konstruisanje unikatnih proizvoda, koji su specificirani prema specifičnim zahtjevima kupaca. Zbog modularnog dizajna takvi uređaji i mašine se često mogu proizvoditi u malim serijama, što značajno smanjuje troškove. Od određene faze u proizvodnji ugrađuju se specifični zahtjevi kupaca i stvara se jedinstven proizvod.[1]

Proizvodnja u mašinskoj industriji široko varira od proizvodnje u jednoj jedinici i serijske proizvodnje do masovne proizvodnje.[2] Pojedinačna proizvodnja je konstruisanje unikatnih proizvoda, koji su specificirani prema specifičnim zahtjevima kupaca. Zbog modularnog dizajna takvi uređaji i mašine se često mogu proizvoditi u malim serijama, što značajno smanjuje troškove. Od određene faze u proizvodnji ugrađuju se specifični zahtjevi kupaca i pravi se jedinstven proizvod.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b M.A. Overboom (1996). Sectorstudie machine-industrie Arhivirano 11. 11. 2014. na Wayback Machine. ECN-Beleidsstudies, Petten.
  2. ^ a b "SECTORSTUDIE MACHINE-INDUSTRIE" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 11. 11. 2014. Pristupljeno 30. 5. 2023.