Idi na sadržaj

Mac OS X Leopard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mac OS X 10.5
Najnovija
stabilna verzija
10.5.8 / {26. oktobar 2007
Podržane
platforme
PPC, x86
Službeni veb-sajtMac OS X 10.5

Mac OS X 10.5, tzv. Leopard je šesto izdanje Mac OS X-a, Appleovog desktop i server operativnog sistema za Macintosh računala. Leopard je objavljena 26. oktobra 2007 kao nasljednik Mac OS X Tigra (verzija 10.4), a dostupan je u dvije varijante: radna (desktoš) površina (sučelje) pogodan za osobna računala i server verzija, Mac OS X Server. Steve Jobs je izjavio na Macworld-u 2008 da seLeopard koristi na više od 20% Mac kompjutera kao operativni sistem. Leopard je zamjenjen Mac OS X Snježni Leopard (verzija 10.6). Leopard je konačna verzija Mac OS X-a koja ima podršku za PowerPC arhitekturu, funkcije Snježnog Leoparda se isključivo temelje Intel Macovima.

Prema Appleu, Leopard sadrži više od 300 promjena i poboljšanja u odnosu na svog prethodnika, Mac OS X Tigra, pokrivajući temeljne komponente operacijskog sistema kao i uključene aplikacije i razvojni alati. Leopard uvodi znatno revidirani desktop, s redizajniranim Dockom, stacksom, poluprozirnom trakom izbornika, i obnovljenim Finderom koji uključuje Cover Flow vizuelno sučelje navigacije prvi put viđene u iTunes-u. Ostale značajne osobine uključuju podršku za pisanje aplikacija 64-bitnog grafičkog korisničkog sučelja, automatiziran program za sigurnosne kopije zvan Time Machine, podrška za Spotlight pretražuje preko više mašina, i uključivanje Front Rowa i Photo Bootha, koji su prethodno bili uključeni u samo neke Mac modele .

Apple je propustio vremenski okvir puštanja Leoparda kojeg je prvobitno najavio Appleov CEO Steve Jobs. Kako je prvo objašnjeno u junu 2005, Jobs je izjavio da Apple namjerava da izda Leopard krajem 2006 ili početkom 2007. Godinu dana kasnije, to je bilo izmijenjeno na proljeće 2007. Međutim, 12. aprila 2007, Apple je dao izjavu da će njegovo puštanje biti odgođeno do oktobra 2007 zbog razvoja iPhonea.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Mac OS X Leopard koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.