Olympe Maxime

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Madame Maxime)
Olympe Maxime
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosecrna
Boja očijucrna
ŠkolaBeauxbatons
Čistoća krvipolu-div
VjernostBeauxbatons, Red feniksa(?)
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Madame Olympe Maxime je direktorica akademije Beauxbatons, francuske čarobnjačke škole. Njen omiljeni oblik prijevoza kada putuje sa svojim učenicima je kočija koju vuče dvanaest krilatih konja koje Madame Maxime sama uzgaja. U filmu je glumi britanska glumica Frances de la Tour. Olympe Maxime prvi put susrećemo u četvrtoj knjizi Harry Potter i Plameni pehar kada sa nekolicinom svojih učenika dolazi u Hogwarts zbog Tromagijskog turnira, takmičenja tri škole.

Iako je polu-div, Madame Maxime u javnosti nijeće svoje pretke. Za sebe tvrdi da samo ima "krupne kosti". Hagrid joj se neko vrijeme udvarao, ali ona ga je u jednom trenutku s gađenjem odbila zato što je "primijetio" da je i ona poludiv. Uz to ga je i koristila kako bi došla do informacija o Tromagijskom turniru, ali ipak joj je bilo stalo do njega kada je Rita Skeeter objavila članak o prošlosti Hagridove porodice, ali on je to shvatao kao pokušaje da sazna još toga o turniru. Do kraja knjige su ipak prohodali.

U knjizi je opisana kao nadasve elegantna žena koja nosi pelerine od crnog satena, a u filmu je prikazana potpuno drugačije, kao neuredna i nespretna, te je nosila pelerinu od ružne krokodilske kože. Opisana je kao žena maslinaste kože i zgodnih osobina (kad se 'zgodno' primijeni na žene znači atraktivno, ali ne baš lijepo).

U petoj knjizi je (Harry Potter i Red feniksa) spominje Hagrid. On kaže Harryju, Ronu i Hermioni da su Madame Maxime i on tokom ljeta posjetili divove. U šestoj knjizi (Harry Potter i Princ miješane krvi) Olympe Maxime je među onima koji su došli odati počast Dumbledoreu. Nije spominjana tokom knjige, ali čini se da su Hagrid i ona još uvijek u vezi.

  • Značenje imena:
    • Olympe je francuski naziv za Olimp, planinu koja je dom grčkih bogova i titana.
    • Maxime dolazi od latinskog "maxima", što znači velika i odgovara ženi njenog stasa