Makdus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Magdus)
Makdus
Makdus (dolje lijevo) poslužen kao predjelo (meza) u Siriji

Makdus (arapski: مكدوس) je jelo arapske kuhinje u kojem se mali patlidžani pune sitno izlomljenim orasima, crvenom paprikom, smjesom mljevenog bibera[1] i mariniraju u maslinovom ulju. Jelo je posebno popularno u Libanonu, Jordanu, Izraelu i Siriji. Ponekad se dodaje čili u prahu.[2]

Pripremanje[uredi | uredi izvor]

Za pripremu se mali patlidžani očiste i prethodno skuhaju, zatim zarežu i iznutra natrljaju solju. Zatim se stave na vrh vode u sito da povuku vodu, a zatim se utegnu i pritisnu najmanje dva dana da ispuste višak vode i da se lakše ogule. Nadjev se sastoji od nasjeckanih oraha, crvene paprike, bijelog luka i soli, koji se dobro izmiješa i puni u patlidžane. Crvena papriku potrebno je osušiti, obično na suncu, ili je malo zapeći, ili koristiti prah mljevene crvene paprike, koji ne mora obavezno biti ljut. Nadjevene patlidžane zatim se zbijeno slože u teglu, koja se napunjena naopako, stavi na kuhinjski ubrus da se ponovno ocijede dva dana. Na kraju se tegle nadopune maslinovim uljem i zatvore najmanje dvije sedmice. Ako makdus treba trajati nekoliko mjeseci, maslinovo ulje se mora redovito dolijevati.[2] Makdus obično pripremaju sirijska kućanstva oko jeseni za zimnicu, a obično se jede hladno za doručak, večeru ili kao međuobrok.[3] Makdus se uobičajeno pripravlja u domaćinstvu, ali ga je moguće dobiti i iz industrijske prozvodnje, konzerviranog u teglama.

Varijante[uredi | uredi izvor]

Postoje i druge varijante s punjenim patlidžanom, kada se patlidžan puni mesom, ali se ta jela, mada u sebi nose rijec makdus, (fateh makdus) ne smatraju makdusom, koji se servira kao predjelo, te su sličnija nekim varijantama dolmi. Slična varijanta je konzerviraniu kuhani makdus, koji se ne puni orasima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Syrische Makdous". thearabiancuisine.com (jezik: njemački). 2021. Arhivirano s originala, 19. 2. 2023. Pristupljeno 19. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ a b Alauwad, Fadi (2017). Hayati: Syrische Heimatküche: Eine kulinarische Reise durch den Orient (jezik: njemački). Edition Michael Fischer. ISBN 9783863558376. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Makdous (Pickled stuffed eggplant in olive oil)" (jezik: engleski). Pristupljeno 19. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]