Magmar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Magmar
Magmar.png
Opći podaci
Japansko ime ブーバー Būbā
Redni broj 126
Generacija prva
Vrsta Vatreni
Stepen Elementarni
Razvio se iz Magbyja
Razvija se u Booburna
Razvoj Razmjena uz Magma pojačivač
Visina 1,3 m
Težina 44,5 kg
Sposobnost Vatreno tijelo (Flame Body)

Ime Magmar dolazi od engleske riječi "magma" = magma, odnoseći se na Magmarov Vatreni tip Pokemona. Ime Magmar odnosi se na čitavu vrstu ovog Pokémona, kao i pojedinačne primjerke vrste u Pokémon igrama, animiranoj seriji i manga stripovima.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Magmar ima neobičan izgled, pomalo nalikujući na mitološkog salamandera. Kreće se na dvije noge, koje su, kao i njegove ruke, oboružane oštrim kandžama. Vrh njegova repa gori snažnim plamenom (poput Charmanderova evolucijskoga lanca). Ima četiri šiljka na leđima. Magmarova su stopala, gornji dio trupa, glava i leđa žarkocrvene boje, donji dio trupa i vrh glave žarko su žute boje, dok se na njegovu vratu i nogama nalaze sjajni crni metalni prsteni. Magmarova usta nalikuju pačjem kljunu. Na čelu mu se nalaze dvije izrasline. Općenito gledajući, Magmar daje dojam živućeg plamena.

Magmar se rađa u neposrednoj blizini aktivnog vulkana, i, ako je u mogućnosti, tamo provodi čitav svoj život, ili bar na mjestu koje će podnijeti njegovu tjelesnu temperaturu od 2,200 Fahrenheitovih stepeni (1200 °C). Ako se Magmar nađe na njemu hladnom mjestu, pokušat će to mjesto učiniti ugodnijim za život bljujući snažne plamenove iz svojih usta.

Magmar je dnevni Pokemon, postajući aktivniji kada je u blizini nekog izvora svjetlosti i toplote. Ima sposobnost izbacivanja narandžastih plamenova iz svakog dijela svoga tijela, uključujući, naravno, i usta. Ova sposobnost istovremeno služi u napadačku, ali i odbrambenu svrhu: Magmar prekriven vlastitim plamenovima nalikuje na veliku vatrenu kuglu. Uz njegovo prirodno obojenje tijela, Magmar se lahko može sakriti među vatrom.

Tokom borbe, Magmar će pokušati zastrašiti protivnika bljujući snažne plamenove iz čitavog tijela, stvarajući toplinski val koji je dovoljno moćan da spali svu vegetaciju u blizini. Nadalje, u tom trenutku, Magmarovo tijelo počne svjetlucati treperavim, blještavim svjetlom, što ga još bolje prikriva od protivnika. Ako je Magmar ranjen ili ozlijeđen, lahko će se oporaviti uranjajući svoje rane u lavu.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Divlji Magmar dostupan je samo u nekim igrama. U Pokemon Blue igri, Magmara se može pronaći na ostrvu Cinnabaru u napuštenoj Pokémon vili, dok se u igrama Pokémon Red i Pokemon Yellow ne može pronaći u divljini. U igri Pokémon Gold i Silver, može ga se pronaći u Spaljenom tornju, dok u igri Pokemon Crystal, Magmara se može pronaći unutar Planine Silver. U Pokemon LeafGreen igri, može ga se pronaći izvan Planine žara.

Magmar posjeduje izvrsne Attack, Special Attack i Speed statuse, što ga čini sposobnim elementarnim napadačem. Prirodno uči neke snažne Vatrene napade poput Bacača plamena (Flamethrower), čineći masivnu štetu sa nekoliko napada. Doduše, prirodno ne uči snažnije fizičke napade.

Magmar ima niske HP i Defense statistike, čineći ga krhkim protiv snažnijih fizičkih napada, pogotovo Zemljanih napada poput Potresa (Earthquake). Na sreću, Magmar posjeduje Pokemon sposobnost Vatrenog tijela (Flame Body), koja često kod protivnika koji ga je napao fizičkim napadom izaziva opekline, što polahko smanjuje protivnikove HP-e, i, što je najvažnije, smanjuje snagu protivnikovih fizičkih napada.

U kompetitivnim igrama, Magmar i Typhlosion igraju onu ulogu koju Blaziken igra u standardnim igrama: čine masovne štete protivničkom timu. Magmar je Electabuzzov Vatreni dvojnik, te ga se koristi u UU igri (UnderUsed Play), mameći Pokémone poput Miltanka, Flygona (ako igrač dobro predvidi), Omastara i Meganiuma, koji su važni i djelotvorni aduti UU timova.

U četvrtoj generaciji Pokemona, i to u igrama Pokémon Diamond i Pearl igrama, Magmar je dobio svoj evolucijski oblik, razvijajući se u Booburna, snažnog Vatrenog Pokémona 1. stupnja. Kako bi se Magmar razvio u Booburna, treba se izvršiti razmjena Pokémona, s time da Magmar mora držati Magma pojačivač (Magma Booster).

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Magmar se često pojavljivao u Pokémon animiranoj seriji. Najpoznatiji Magmar u animiranoj seriji vjerovatno je onaj kojeg Blaine, Vođa dvorane grada Cinnabara, koristi u dvoranskim borbama. Blaine se veoma ponosi svojim Magmarom, često ga nazivajući svojim "tajnim oružjem", zapanjujući protivnike njegovim snažnim Vatrenim napadima. Ash je u borbi protiv Magmara koristio svog Charizarda, pobijedivši ga tek iz drugog pokušaja, u drugoj epizodi, kada je ponovo izazvao Blainea na borbu, jer prvi put nije uspio.

U epizodi 147, Magmara je koristio prerađivač ugljena, dok je u epizodi 264, drugi Magmar učestvovao u borbi protiv Larvitara. Još se jedan Magmar pojavio u epizodi 271, kao jedan od Garyjevih Pokemona. Magmara je lahko svladao Ashov Heracross, uprkos očitoj Magmarovoj prednosti nad Heracrossovim tipom.