Magnetni fluks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Magnetni fluks ili magnetni tok je fizikalna veličina koja se može opisati kao broj silnica magnetnog polja koje prolaze kroz neku površinu, a označava se grčkim slovom Φ. Magnetski tok kroz zatvorenu površinu je uvjek jednak nuli, zbog činjenice da ne postoje magnetni monopoli.

Definicija[uredi | uredi izvor]

Magnetni tok kroz površinu S koja je koja se nalazi pod uglom u odnosu na homogeno magnetno polje jednak je proizvodu iznosa magnetskog polja B, površine S i kosinusu ugla:

Ako je vektor magnetnog polja, a vektor okomit na površinu, jednak površini po veličini, tada je magnetni tok jednak njihovom skalarnom proizvodu

Kod nehomogenog magnetnog polja, element magnetnog toka je jednak skalarnom prouzvodu magnetnog polja i elementa površine:

iz čega slijedi da je u općenitom slučaju magnetni tok kroz neku površinu jednak:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]