Mahmut Bušatlija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Mahmut Bušatlija
Nadimak Buš
Rođenje 17. februar 1915.
Bugojno
Smrt 17. oktobra 1941.
Tuzla
Nacionalnost Bošnjak
Godine u službi 1941.
Ratovi Drugi svjetski rat
Vojska Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
Nagrade Orden narodnog heroja

Mahmut Bušatlija Buš, (Bugojno, 17. februar 1915. — Tuzla, 17. oktobra 1941), bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i Narodni heroj Jugoslavije.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 17. februara 1915. godine u Bugojnu. Gimnaziju je učio u Bihaću, Trebinju, Mostaru i Banjaluci. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu, kao i član Uprave Udruženja bosansko-hercegovačkih studenata „Petar Kočić“. Od 1936. godine do početka rata nije gotovo bilo političke akcije beogradskih studenta u kojoj Mahmut Bušatlija nije učestvovao. I u masovnim političkim demonstracijama znao je da se uhvati u koštac sa žandarima na beogradskim ulicama. Kada su Ljotićevski fašisti napali studente na Tehničkom fakultetu, Mahmut je sa nekoliko drugova kroz podrum prodro u zgradu i rastjerao napadače. Zbog takve aktivnosti više puta je bio progonjen i hapšen. Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Poslije Majskog savjetovanja CK KPJ, 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom koja je bila formirana u Sarajevu pri Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu. U tom svojstvu bio je jedan od organizatora priprema za oružani ustanak, obilazeći ilegalno partijske organizacije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, prerušen u sitnog trgovca sa fesom na glavi. Krajem ljeta 1941. godine politički je djelovao u istočnoj Bosni.

Prilikom izvođenja jedne grupe ilegalaca, iz Tuzle u Majevički partizanski odred, 16. oktobra 1941. godine, Mahmut je upao u ustašku zasjedu, kod Gornje Tuzle. U okršaju s ustašama bio je teško ranjen i zarobljen. Jedna bomba koju je bacio na ustaše kad mu je nestalo municije, udarila je u granu iznad njega, pala mu pred noge i eksplodirala. Preminuo je sutradan 17. oktobra u tuzlanskoj bolnici. Poslije oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, iznad Sarajeva. Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 26. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "http://www.znaci.net" (PDF). Vanjski link u |title= (pomoć)

Vanjske veze[uredi | uredi izvor]