Mahmut Bušatlija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mahmut Bušatlija Buš)
Mahmut Bušatlija
NadimakBuš
Rođenje17. februar 1915.
Bugojno
Smrt17. oktobra 1941.
Tuzla
NacionalnostBošnjak
Služba1941.
RatoviDrugi svjetski rat
VojskaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
OdlikovanjaOrden narodnog heroja

Mahmut Bušatlija Buš (Bugojno, 17. februar 1915 – Tuzla, 17. oktobra 1941) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i Narodni heroj Jugoslavije.[1][2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 17. februara 1915. godine u Bugojnu. Gimnaziju je učio u Bihaću, Trebinju, Mostaru i Banjaluci. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu, kao i član uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata "Petar Kočić". Od 1936. godine do početka Drugog svjetskog rata nije gotovo bilo političke akcije beogradskih studenata u kojoj Mahmut Bušatlija nije učestvovao. I u masovnim političkim demonstracijama znao je da se uhvati u koštac sa žandarima na beogradskim ulicama. Kada su Ljotićevski fašisti napali studente na Tehničkom fakultetu, Mahmut je sa nekoliko drugova kroz podrum prodro u zgradu i rastjerao napadače. Zbog takve aktivnosti više puta je bio progonjen i hapšen. Član Komunističke Partije Jugoslavije (KPJ) je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Poslije Majskog savjetovanja CK KPJ, 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom koja je bila formirana u Sarajevu pri Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu. U tom svojstvu bio je jedan od organizatora priprema za oružani ustanak, obilazeći ilegalno partijske organizacije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, prerušen u sitnog trgovca sa fesom na glavi. Krajem ljeta 1941. godine politički je djelovao u istočnoj Bosni.

Prilikom izvođenja jedne grupe ilegalaca, iz Tuzle u Majevički partizanski odred, 16. oktobra 1941. godine, Mahmut je upao u ustašku zasjedu, kod Gornje Tuzle. U okršaju s ustašama bio je teško ranjen i zarobljen. Jedna bomba koju je bacio na ustaše kad mu je nestalo municije, udarila je u granu iznad njega, pala mu pred noge i eksplodirala. Preminuo je sutradan 17. oktobra u tuzlanskoj bolnici. Poslije oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, iznad Sarajeva. Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 26. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.[2]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "http://www.znaci.net" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 16. 3. 2015. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  2. ^ a b "Mahmut Bušatlija Buš – Narodni heroj iz Bugojina (Bosna i Hercegovina)". yu-nostalgija.com. Arhivirano s originala, 23. 5. 2022. Pristupljeno 28. 3. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]