Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Main Page)
Jump to navigation Jump to search
Odabrani članak

Aphex Twin

James u Torinu u martu 2007.

Richard David James (rođen 18. augusta 1971), poznatiji po pseudonimu Aphex Twin, jest britanski elektronički muzičar iz Cornwalla. Čuven je po svom uticajnom i idiosinkrastičnom radu tokom 1990-ih u muzičkim žanrovima kao što su ambijentalni techno i IDM za koji je dobio masovne pohvale kritičara. Također je jedan od osnivača Rephlex Recordsa s Grantom Wilson-Claridgeom.

Izvorno objavljujući acid techno muziku pod pseudonimima AFX i Polygon Window, James je prvi put zadobio sveopšte pohvale kritičara za album Selected Ambient Works 85-92 iz 1992. godine. Postao je slavan i u glavnoj struji uz pomoć EP-a Come to Daddy iz 1997. i singla "Windowlicker" iz 1999. godine. Nakon objave albuma Drukqs 2001, James neko vrijeme nije objavljivao djela pod svojim glavnim pseudonimom, ali je objavio niz EP-ova Analord 2005. pod pseudonimom AFX. Aphex Twin vratio se 2014. s novim albumom Syro za koji je osvojio nagradu Grammy za najbolji dance/elektronički album.

Slika dana

Rebus from Rebus-magazine.jpg
Rebus iz 1883. objavljen u istoimenom ruskom časopisu. Rebus je vrsta enigmatskog zadatka u kom se predstavljaju slike ili crteži čija imena čine dijelove rješenja. Rješenje može biti samo jedna riječ, ali i cijela rečenica ili izraz. Slike u rebusu uglavnom su poredane slijeva nadesno i tim se redom rješavaju.
Nedavni događaji

Vijesti

Zoran Milanović

16. januar

5. januar

3. januar

17. decembar

26. novembar

  • U nizu zemljotresa od 26. do 28. novembra u Albaniji poginule 52 osobe. Zemljotresi su se osjetili i u dijelovima bivše Jugoslavije.
Na današnji dan

23. januar

Dali
Obližnji datumi:

Citat dana

Zlato provjeravamo vatrom, ženu zlatom, a muškarca ženom.

Pitagora

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 81.765 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada je na Wikipediji na bosanskom jeziku 120.659 korisnika napravilo račun, a od toga je 179 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.