Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Main Page)
Idi na: navigaciju, pretragu
slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.
Trenutno ima 74.861 članak na bosanskom jeziku.
Šta je Wikipedia? · Sadržaj · Najčešća pitanja · Čaršija

Kategorije · Odabrani članci · Dobri članci · Sve stranice

Odabrani članak mjeseca

Molybdenum element.jpg

Molibden je hemijski element sa simbolom Mo i atomskim brojem 42. Njegovo ime je izvedeno iz novolatinskog molybdaenum, odnosno iz grčkog Μόλυβδος (molybdos) u značenju olovo, jer se za njegove rude često mislilo da su olovne. Minerali molibdena su bili poznati još iz prahistorije, ali je element otkriven (u smislu da je izdiferenciran kao nepoznata supstanca iz mineralnih soli drugih metala) tek 1778. Otkrio ga je Carl Wilhelm Scheele, ali ga je u elementarnom obliku prvi izdvojio Peter Jacob Hjelm 1781. godine.

Molibden se ne javlja u prirodi u slobodnom (elementarnom) obliku na Zemlji. Umjesto toga, on se javlja u mineralima u raznim oksidacijskim stanjima. Elementarni molibden, izgledom sivi srebrenasti metal, ima šestu najvišu tačku topljenja od svih poznatih elemenata. On vrlo lahko gradi tvrde, stabilne karbide u legurama, pa se iz tog razloga najveći dio svjetske proizvodnje elementa (približno 80%) koristi za dobijanje raznih vrsta čelika i legura, uključujući legure izrazito velike čvrstoće te superlegure.

Većina spojeva molibdena je slabo rastvorljiva u vodi, ali je ion molibdata MoO2−
4
rastvorljiv, a formira se kada minerali koji sadrže molibden dođu u kontakt sa kisikom i vodom. U industrijskim količinama, spojevi molibdena (oko 14% svjetske proizvodnje elementa) koriste se u visokotemperaturnim i visokotlačnim aplikacijama, te kao pigmenti i katalizatori. Više...
Odabrani članci  • Glasanje  • Uredi

Slika dana

Uredi

Aktuelno

Uredi

Vijesti

Theresa May

20. juli

  • Jak zemljotres pogodio je u večernjim satima zapadni dio Turske u okolini Bodruma i istočno grčko ostrvo Kos. Prvi izvještaji navode da su dvije osobe poginule a preko 200 povrijeđeno. Prema podacima Evropske agencije za zemljotrese magnituda je iznosila 6,7 po Rihterovoj skali.

8. juni

28. maj

22. maj

  • U bombaškom napadu u Manchesteru, koji se desio ispred dvorane "Manchester Arena" neposredno nakon koncerta pjevačice Ariane Grande, život izgubilo najmanje 22 osobe, dok je više od 50 osoba povrijeđeno.

12. maj

  • Cyber-napad velikih razmjera prouzrokovao ozbiljne pometnje širom svijeta.
Više vijesti  • Uredi

Na današnji dan

Citat dana

Border left.svg
Nije kukavica čovjek koga nosi nesavladiv vir velike rijeke, nego onaj koji - iako ima snage da se spasi - to ne iskoristi.

Ugo Foscolo

Border down.svg

Sadržaj

Wikimedia-logo.svg

Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih Wiki projekata na raznim jezicima:

q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Početna strana Wikirječnik
Slobodan rječnik
Wikispecies:Početna strana Wikivrste
Katalog živih vrsta
:n:Početna strana Wikivijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Početna strana Wikiizvor
Slobodna biblioteka
commons:Početna strana Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
v:Wikiversity Wikiversity
Wikiverzitet
b:Početna strana Wikiknjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Početna strana Meta-Wiki
Koordinacija svih Wiki projekata
d:Wikidata:Početna strana Wikipodaci
Slobodna baza znanja