Kamenolom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Majdan)
Jump to navigation Jump to search
"Majdan" preusmjerava ovdje. Za druga značenja, pogledajte Majdan (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kamenolom

Kamenolom ili majdan jest mjesto sa koga se obara i vadi kamen, najčešće čvrsta stijena, radi korištenja u rudarstvu, građevinarstvu i drugim granama privrede.

Za otvaranje kamenoloma osnovni uslovi su: vrsta, kvalitet i količina korisne stijene, mali nadsloj raspadine i mali procenat otpada i nečistoće, kao i povoljan položaj prema području koje će se snabdijevati. Potrebni su i povoljan raspored komunikacija za transport i pristupačnost, blizina električne energije i dr. Eksploataciono tijelo se prethodno detaljno geološki ispituje radi utvrđivanja rezervi, usvajanja metode otkopavanja i izbora vrste mehanizacije, zatim i za određivanje dinamike eksploatacije. Posebna pažnja se obraća određivanju mjesta za odlaganje otpada (jalovišta).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]