Malamaʻihanaʻae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Malamaʻihanaʻae
SupružnikKalapa (Kalapana)
DjecaKahaimoelea, poglavica Velikog ostrva
DinastijaDinastija Pili
OtacPiʻikalani
MajkaKalamea I

Malamaʻihanaʻae (Makeʻamalamaʻihanai) bila je havajska plemkinja[1] te poglavarica havajskog Velikog ostrva. Njen muž bio je poglavica Kalapa (Kalapana II),[2][3] s kojim je bila u bliskom krvnom srodstvu.

Najvjerovatnije je rođena na Velikom ostrvu. Njeni roditelji su bili Piʻikalani i njegova supruga, gospa Kalamea I,[4] koja je bila rodica poglavice Kanipahua od Velikog ostrva. Njegov sin je bio Kanaloa, koji je vjerovatno bio otac Kalape, za kojeg se Malamaʻihanaʻae udala. Kanipahuov tron je uzurpirao Kamaiole te je Kanipahu pobjegao na Molokai. Nakon šta je Kamaiole ubijen, Kalapa je postao poglavica Velikog ostrva, a Malamaʻihanaʻae njegova poglavarica. Njihov sin bio je poglavica Kahaimoelea (Kahai IV), koji je naslijedio oca oko 1285.

Drugi suprug Malamaʻihanaʻae bio je veliki sveštenik (kahuna) Haunaʻakamahala, koji je imao velik uticaj te je dao sagraditi hram.[5] On i Malamaʻihanaʻae su dobili kćerku Kapo-a-Kauluhaileu, koja se udala za svog polubrata.

Nepoznato je kada je Malamaʻihanaʻae umrla. Dvor njenog sina bio je u dolini Waipio.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Catherine C. Summers. Molokai: A Site Survey. Published in 1971.
  2. ^ Peleioholani, Solomon Lehuanui Kalaniomaiheuila (1906), Genealogy of the Robinson family, and ancient legends and chants of Hawaii. Honolulu Bulletin Publishing Company, Ltd., 1908, Hawaii State Archives.
  3. ^ Kalapanaku'io'iomoa
  4. ^ David Malo. Hawaiian Anitiquities.
  5. ^ "Haunaakamahala (High Chief and Priest)". Arhivirano s originala, 10. 8. 2020. Pristupljeno 7. 11. 2018.