Mali Cezar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mali Cezar
Theatrical release poster
RežiserMervyn LeRoy
ProducentHal B. Wallis
Darryl F. Zanuck
Scenarist(i)Francis Edward Faragoh
Robert N. Lee
Robert Lord (uncredited)
Darryl F. Zanuck (uncredited)
UlogeEdward G. Robinson
Douglas Fairbanks Jr.
Glenda Farrell
MuzikaErnö Rapée
KinematografijaTony Gaudio
MontažaRay Curtiss
ProdukcijaFirst National Pictures
DistributerWarner Bros. Pictures
Premijera
  • 9. januar 1931. (1931-01-09)
Trajanje79 minutes
ZemljaUnited States
JezikEnglish
Budžet$281,000[1]
Zarada$752,000[1]
Trejler filma

Mali Cezar američki je kriminalistički film snimljen 1931. tokom predkodovskog Hollywood-a u distribuciji Warner Brothersa, u režiji Mervyna LeRoya. Glavne uloge tumače Edward G. Robinson, Glenda Farrell i Douglas Fairbanks Jr. Film je priča o huliganu koji se upliće u redove organiziranog kriminala sve dok ne dostigne u gornje ešalone. Priča, zasnovana na stvarnom životu mafijaškog šefa Salvatorea Maranzana,[2] adaptiran je prema istoimenom romanu Williama R. Burnetta. Mali Cezar je Robinsonova prva značajna uloga i odmah ga je učinila velikom filmskom zvijezdom. Film se često navodi kao jedan od prvih priznatih gangsterskih filmova koji je bio dobro prihvaćen od strane kritičara.

Godine 2000. "Mali Cezar" je uključen u godišnju selekciju 25 filmova dodanih u Nacionalni filmski registar Kongresne biblioteke koji se smatraju "kulturološki, historijski ili estetski značajnim" i preporučuje se za čuvanje.[3][4] Kongresna biblioteka održava originalne filmske trake.[5]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Sitni kriminalci Cezar Enrico "Rico" Bandelo i njegov prijatelj Joe Massara sele se u Chicago da traže svoju sreću. Rico se pridružuje bandi čiji je šef Sam Vettori, dok Joe želi biti plesač. Olga postaje njegova plesna partnerica i djevojka.

Joe pokušava da se udalji od bande i njenih aktivnosti, ali Rico ga tjera da učestvuje u pljački noćnog kluba u kojem radi. Uprkos naredbama gospodara podzemlja "Big Boya" svim njegovim ljudima da izbjegnu krvoproliće, Rico ubija posvećenog komesara za kriminal Alvina McClurea tokom pljačke, a Joe je užasnut što je bio svjedokom.

Rico optužuje Sama da je postao mek i preuzima kontrolu nad njegovom organizacijom. Suparnički šef "Mali Arnie" Lorch pokušava da ubije Rica, ali Rico je samo okrznut. On i njegovi naoružani ljudi posjećuju Malog Arnija, nakon čega Arnie žurno odlazi za Detroit. Big Boy na kraju daje Ricu kontrolu nad svim sjevernim dijelovima Chicaga.

Rico postaje zabrinut da Joe zna previše o njemu. On upozorava Joea da mora zaboraviti na Olgu i pridružiti mu se u kriminalu. Rico prijeti da će ubiti i Joea i Olgu ako ne pristane, ali Joe odbija popustiti. Olga zove policijskog narednika Flahertyja i kaže mu da je Joe spreman za razgovor, neposredno prije nego što Rico i njegov pomoćnik Otero dođu. Rico, na svoje iznenađenje, otkriva da nije u stanju da oduzme život svom prijatelju. Kada Otero pokuša sam da obavi posao, Rico mu otme pištolj, ali ne prije nego što je Joe ranjen. Čuvši pucanj, Flaherty i još jedan policajac jure i pucaju i ubijaju Otera. Uz informacije koje je dala Olga, Flaherty nastavlja s razbijanjem Ricove organizacije.

Očajan i sam, Rico se "mišju rupu". Dok se krije on postaje bijesan kada saznaje da ga je Flaherty u novinama nazvao kukavicom. Rico pravi grešku i telefonira policiji da najavi da dolazi po njega. Poziv je upraćen, a Flaherty ga ubija iz vatrenog oružja iza bilborda - reklame na kojoj se vide plesači Joe i Olga - i, umirući on izgovara svoje posljednje riječi: "Majko milostiva, je li ovo kraj Rica?"

Uloge[uredi | uredi izvor]

Douglas Fairbanks Jr. i Glenda Farrell kao Joe i Olga

Kritike[uredi | uredi izvor]

Alternativni poster filma

Na agregatoru recenzija Rotten Tomatoes, Mali Cezar ima 92% odobrenja, na osnovu 25 recenzija, i prosječnu ocjenu od 7.4/10. Konsenzus kritičara na web stranici glasi: "Mali Cezar dostiže epski status zahvaljujući vulkanskoj karizmi Edwarda G. Robinsona, stvarajući šablon za arhetip mafijaša na velikom ekranu koji tek treba nadmašiti.“[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1-31 p 11 DOI: 10.1080/01439689508604551
  2. ^ Guillen, Matthew (2007). Reading America: Text as a Cultural Force. Academica Press. str. 312. ISBN 978-1-933146-29-4.
  3. ^ "Librarian of Congress Names 25 More Films to National Film Registry". Library of Congress. Pristupljeno 23. 11. 2020.
  4. ^ "Complete National Film Registry Listing". Library of Congress. Pristupljeno 23. 11. 2020.
  5. ^ Catalog of Holdings The American Film Institute Collection and The United Artists Collection at The Library of Congress, (<-book title) p.104 c.1978 by The American Film Institute
  6. ^ "Little Caesar - Rotten Tomatoes". Rotten Tomatoes. Fandango Media. Pristupljeno 5. 11. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]