Malleus maleficarum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Početna stranica knjige Malleus maleficarum, Lyon 1669.

Malleus maleficarum (doslovno "malj vješticâ") predstavlja knjigu koju je Inkvizicija izdala u Njemačkoj 1487.

Inocent VIII je svojom bulom Summi desiderantes (1484) ozakonio i legalizirao procese protiv vještica. No knjiga nikad nije odobrena od strane Katoličke Crkve. U knjizi se citatima i tekstovima iz Starog i Novog zavjeta, tradicijom crkve i mišljenjima crkvenih otaca i papa dokazivalo 'sveto pravo' da Inkvizicija progoni heretike i da najgore od njih proglasi za čarobnjake i vještice. Knjiga razrađuje čitavo učenje o tome kako se prepoznaju i otkrivaju vještice te daje čitav sistem kazni za vještice i njihove pomagače. Uzima se da je Malleus maleficarum do polovine 17. vijeka doživio čak 28 novih izdanja. To je razlog da se kaže da je to bila odlika rasprostranjenosti vjerskog fanatizma u određeno vrijeme.