Mamma Mia (ABBA)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Mamma Mia"
Singl ABBA-e
s albuma ABBA
ObjavljenSeptembar 1975.
ŽanrGlam rock, pop
Trajanje3:35
IzdavačPolar Music, Epic Records, Atlantic Records, Polydor Records
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Stig Anderson
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus

Mamma Mia je pjesma švedske pop grupe ABBA, objavljena na njihovom trećem studijskom albumu pod nazivom ABBA iz 1975. godine. Napisali su je klavijaturist Benny Andersson, gitarist ABBA-e Björn Ulvaeus i menadžer sastava Stig Anderson, dok su najveći dio pjevačkog posla odradile Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad.

O pjesmi i prijem kod publike[uredi | uredi izvor]

Pjesma "Mamma Mia" napisana je u žanru pop i glam rocka i prva je pjesma na trećem albumu pod nazivom ABBA. Iako je prva pjesma na albumu, snimljena je posljednja za njihov tada novi album. Objavljena je u septembru 1975. godine na šestoj singl ploči zajedno sa pjesmom Intermezzo No. 1 na B-strani. Ime pjesme izvedena je iz italijanske uzrečice koja se koristi u situacijama iznenađenja, tjeskobe ili uzbuđenja, a znači "majko moja". Pjesma je ostvarila dobar uspjeh na svjetskim ljestvicama popularnosti, ponovivši uspjeh albuma "Waterloo" iz 1974. godine dospjevši na prvo mjesto u Velikoj Britaniji. Počinje sa prepoznatljivim melodijskim uvodom koji podsjeća na zvuk ksilofona odsviranim na marimbi, instrumentu afričkog porijekla sličan ksilofonu, ali sa drvenim šipkama. Benny je našao marimbu u studiju i počeo je svirati da isproba kako bi zvučala na novoj pjesmi. Svidio mu se "tik-tok" zvuk koji je odsvirao i počeo ga koristiti kao odličnu ritmičku podlogu u pjesmi prilikom snimanja u studiju.[1] "Mamma Mia" napisana je kod kuće Agnethe Fältskog i Björna Ulvaeusa, a bila je jedna od četiri pjesme za koje su snimljeni muzički video spotovi za promociju albuma. U samom početku, "Mamma Mia" nikada nije bila namijenjena za objavljivanje na singl ploči. U to vrijeme mnogi umjetnici snimili su obrade pjesama grupe ABBA (poput "Honey, Honey" i "Bang-A-Boomerang"). Međutim, članovi grupe ABBA ponudili su svoju pjesmu "Mamma Mia" britanskoj pop grupi Brotherhood of Man, koji su je odbili.

"I Do, I Do, I Do, I Do bila je na vrhu australijske liste popularnih pjesama. Međutim, promotivni isječak za pjesmu "Mamma Mia" pokazao se popularnijim nakon ponovljenih projekcija na australijskoj televiziji, posebno u emisiji "Countdown". Australijska izdavačka kuća RCA, pitala je grupu ABBA za dozvolu da pjesma "Mamma Mia" bude objavljena na singl ploči, ali je Polar Music odbio ponudu. Međutim, menadžer grupe ABBA Stig Anderson pristao je na to, te je "Mamma Mia" objavljena u Australiji u augustu 1975. godine, gdje je bila deset nedjelja na vrhu ljestvice popularnosti. U muzičkom časopisu Cash Box objavljeno je da "primjer ABBA-e predstavlja odličan muzički ukus", navodeći da "melodija u pjesmi optimistična, sa karakteristično raznovrsnim teksturama".[2]

Nakon ovog uspjeha u Australiji, glavni odgovorni iz izdavaČke kuće Epic Records iz Velike Britanije prvi put su primijetili grupu ABBA nakon njihove pobjede na Eurosong takmičenju sa pjesmom "Waterloo". Od tada je Epic Records počeo sa punom promocijom singl ploča grupe ABBA. Veoma uspješna bila je pjesma "S.O.S.", koja je dostigla deseto mjesto na britanskom tržištu, ubrzo nakon njihovog prvog uspjeha sa pjesmom "Waterloo". "Mamma Mia" koja je ubrzo uslijedila, dostigla je prvo mjesto na listi najpopularnijih u Velikoj Britaniji u januaru 1976. godine. Za njom je slijedilo 16 pjesama ovog pop sastava koje su uzastopno bile među deset najboljih singlova u Velikoj Britaniji.

Na B-strani singl ploče za australijsko izdanje "Mamma Mia" bila je pjesma "Hey, Hey Helen". U većini drugih zemalja na B-strani je bio instrumentalni "Intermezzo No. 1". ABBA-ina britanska izdavačka kuća Epic Records odabrala je pjesmu "Tropical Loveland" kao B-stranu za britansko izdanje, vjerujući u još jednu pjevačku pjesmu, posebno jednu u drugačijem muzičkom stilu koja će predstaviti grupu ABBA u najboljem svjetlu tokom promoviranja novog albuma.

Od 20. septembra 2021. godine, "Mamma Mia" nalazi se na sedmom mjestu najpopularnijih pjesama ABBA-e u Velikoj Britaniji sa 860.000 prodatih pregleda na digitalnom streamingu.[3]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mamma Mia: The Song That Saved ABBA". abbasite.com. Arhivirano s originala 19. 11. 2017. Pristupljeno 24. 2. 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "CashBox Singles Reviews" (PDF). Cash Box. 15. 5. 1976. str. 16. Pristupljeno 11. 12. 2021.
  3. ^ UK Official Charts ABBA's Official Top 20 biggest songs